Delegacija Glavnog grada na regionalnoj konferenciji u Skoplju

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

U okviru programa “Tehnička podrška za implementaciju strategije razvoja pametnog grada”, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Vlade Republike Francuske, projektni tim Glavnog grada Podgorice, koji čine rukovoditeljka Službe za međunarodnu saradnju, Ljiljana Šćepanović, gradski menadžer, Marjan Junčaj i direktor Centra za informacioni sistem, Džemal Lekić, učestvovali su na regionalnoj konferenciji u Skoplju.

Podsjećamo da je riječ je o projektu uspostavljanja specifičnih strategija razvoja koncepta pametnog grada, odnosno izrade Lokalnog digitalnog akcionog plana za četiri glavna grada zemalja Zapadnog Balkana i to Podgoricu, Tiranu, Skoplje i Prištinu.

Konferencija je okupila predstavnike gradova korisnika programa na temu “Pametni i održivi gradovi na Zapadnom Balkanu”, u cilju unapređenja saradnje i jačanja dijaloga u regionu oko pitanja koja se tiču održivog urbanog razvoja iz perspektive digitalne transformacije gradova. Osim toga, na konferenciji je bilo riječi i o načinu implementacije samih strategija i budućeg pravca razvoja koncepta pametnog grada na Zapadnom Balkanu.

Pored predstavnika četiri glavna grada, učesnici konferencije bili su i predstavnici Francuske razvojne agencije (AFD), predstavnici konsultantske kompanije Espelia, kao i predstavnici francuskih lokalnih zajednica, koji su prezentovali svoja iskustva i dostignuća u procesu razvoja koncepta pametnog grada. Ključna poruka konferencije je ideja o formiranju mreže saradnje i partnerstva u oblasti koncepta pametnih gradova na Zapadnom Balkanu.

Podsjećamo da je u pitanju Regionalni program tehničke pomoći, koji finansira Francuske Vlada preko Francuske razvojne agencije (AFD), za četiri glavna grada regiona, među kojima je i Podgorica, u vrijednosti od oko 600.000,00 EUR ravnomjerno usmjerenih na sve gradove.

Krajnji rezultat Programa podrške je bila izrada strateškog dokumenta Smart City Action Plan po mjeri svakog od četiri grada Zapadnog Balkana. Glavni grad Podgorica je dobio strateški dokument koji sadrži smjernice razvoja koncepta pametnog grada u Podgorici.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta