Danilovićeva omča za FCJK

Foto: FCJK

Foto: FCJK

Uprava Fakulteta za crnogorski jezik i književnost reagovala je povodom formiranja Komisije za reakreditaciju ove visokoškolske ustanove od strane v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokoga obrazovanja Gorana Danilovića.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

Stručnjak za visoko obrazovanje od vremena famozne ministarke Vesne Bratić, Goran Danilović, u više navrata postavljan za vršioca dužnosti Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokoga obrazovanja te za Abazovićeva vakta imenovan za direktora te ustanove, prošle je neđelje izvijestio FCJK da je formirao Komisiju za reakreditaciju naše ustanove.

Javnosti je poznato da Goran Danilović, nekadašnji propagandist politike Slobodana Miloševića i urednik šovinističkoga Glasa Crnogor(a)ca te aktuelni kolumnist proruske platforme In4S-a, odavno sanja gašenje FCJK, još otkad je bio kontrolni ministar policije 2016. godine. 

Nema sumnje da su mu njegova partijska koleginica Vesna Bratić i bivši premijer – marioneta Aleksandra Vučića – Dritan Abazović povjerili tu funkciju u nadi da će pokazati sposobnost da ugasi potonju slobodnu javnu ustanovu u Crnoj Gori koja promoviše montenegristiku, crnogorski jezik, crnogorsku kulturu, crnogorski identitet, ali i multikulturni sklad i građansko društveno ustrojstvo, ukratko – sve ono što ne zastupaju i Danilović i oni što su ga imenovali na tu funkciju.

Za predśednicu Komisije odabrao stručnjakinju koja potiče iz šovinističkoga miljea koji negira crnogorski jezik

Komisiju koju je Danilović imenovao radi stezanja omče oko vrata FCJK čini pet članova, od kojih nijedan nije iz oblasti montenegristike. Na čelu je te komisije profesorica serbistike iz Kragujevca, inače pitomica i promoterka u lingvističkim krugovima poznatoga velikosrpskoga šoviniste Miloša Kovačevića, jednoga od potpisnika zloglasnoga Slova o srpskom jeziku, nastaloga na ideologiji koja je stvorila Republiku Srpsku. 

U ime privrede imenovana je osoba iz Niša, u Danilovićevoj odluci lažno predstavljen kao član Nacionalnoga tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT) iako je riječ o osobi zapošljenoj u drugoj firmi u Srbiji („PWW d.o.o.“). I naivnima je jasno zašto je Danilović pored toliko crnogorskih predstavnika privrede odlučio da analizu tržišta povjeri „stručnjaku“ iz Niša (navodnicima obilježavamo isključivo njegovu stručnost u pogledu montenegristike) koji je – uzgred da saopštimo – na crnogorsku listu akreditovanih stručnjaka dodat neposredno uoči formiranja Komisije za reakreditaciju FCJK, i to nakon što je to prethodno odbila predstavnica privrede iz Crne Gore, očito nespremna da ispuni dobijeni zadatak. 

Treći je član student doktorskoga studija iz Zadra, opet u Danilovićevoj odluci lažno predstavljen kao predstavnik studenata Filozofskoga fakulteta u Zadru – iako Filozofski fakultet u Zadru ne postoji! Ali dajmo mu prostora da je makar njegove reference mašio nenamjerno. 

Svoje očite zle namjere Danilović je jeftino pokušao prikriti imenovanjem jedne članice iz Osijeka, s kojim FCJK ima tradicionalno dobru saradnju.

Peti je član stručnjakinja za makedonski jezik.

Ustraje li Danilović u namjeri gašenja FCJK, iz te rabote izaći će neslavno

Sasvim je jasno zašto je Goran Danilović, ideološki blizak promoterima lika i djela Radovana Karadžića i Ratka Mladića, za predśednicu Komisije odabrao vanrednu profesoricu s kragujevačke serbistike. To što Danilović na čelo komisije nije postavio Kovačevića ili kojega drugog veterana među lingvističkim šovinistima, no uglavnom neeksponiranu Kovačevićevu ekspertkinju za posebne zadatke ne može više zbuniti ni najzbunjenije. Svjestan je on da je lakše raskrinkati tradicionalističke zastupnike ravnogorske doktrine od novije generacije čipstera. 

Nije suvišno spomenuti da predložena predśednica Komisije za reakreditaciju FCJK na društvenim mrežama promoviše retrogradne stavove Srpske pravoslavne crkve protiv rodne ravnopravnosti u jeziku! S obzirom na njezinu lojalnost šovinisti Milošu Kovačeviću, čija djela promoviše, te retrogradnim stavovima SPC o rodnoj ravnopravnosti u jeziku, nije teško dokučiti da je riječ o lingvistkinji koja ne priznaje ni crnogorski jezik kao naučnu činjenicu, iako je uvažava univerzitetski slavistički svijet.

U obavještenju koje je uputio Fakultetu Danilović veli da se prilikom imenovanja komisije „posebno vodilo računa da članovi Komisije posjeduju izuzetna znanja i vještine u određenoj oblasti u obimu koji je bitan za utvrđivanje činjenica, rješavanje problema ili razumijevanje situacija od važnosti za reakreditaciju FCJK. Članovi Komisije kao eminentni stručnjaci će svojim znanjem, iskustvom i profesionalnim referencama, obezbijediti da se sprovede odgovarajuća ocjena kvaliteta zahtjeva za reakreditaciju FCJK.“

Koliko je Danilović vodio računa o referencama i znanju članova Komisije najbolje ilustruje podatak da je za predśednicu Komisije odabrao stručnjakinju koja potiče iz šovinističkoga miljea koji negira crnogorski jezik a za člana osobu čije se profesionalne vještine tiču odlaganja otpada. Za posao koji je toj Komisiji Danilović stvarno povjerio, a to je gašenje FCJK, nema sumnje da je makar u dijelučlanstva našao podobne profesionalce. No budući da su se ti profesionalci prihvatili povjerenoga im zadatka, očito su naśeli na Danilovićevu obmanu da se taj zadatak može uspješno sprovesti.

Crnogorski jezik ustavno je definisan kao službeni jezik u Crnoj Gori, a FCJK je zakonito osnovan kao javna visokoškolska ustanova u Crnoj Gori. Goranu Daniloviću poručujemo da odabere drugi, za njega lakši način da oposli svoje kolonijalističke instrukcije od beogradskih mu gazda, jer će, ustraje li u namjeri gašenja FCJK, iz te rabote izaći neslavno.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments