Onoga trenutka kada sam izabran na puni mandat na konkursu krajem prošle godine, ja sam poslao dokumentaciju Upravi za kadrove i čekam poziv da polažem stručni ispit, kazao je direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV. On je ocijenio da nam zakonska rješenja nijesu najpametnija zbog toga što ako je neko poslanik 19 godina i odlučuje o zakonima i sudbini države ne treba na isti način posmatrati tu profesiju. On kaže da mu nije bio potreban stručni ispit dok je bio vd direktor Agencije, već je to neophodno kada dobijete mandat. Poručio je da nijesu promijenjeni uslovi za direktora Agencije i da je akt o sistematizaciji ostao isti.

” Ministar može biti ministar u četiri mandata, a ne mora imati položen stručni ispit. Pa nakon toga ako bi krenuo da radi u svom ministarstvu morao bi i to da polaže. Ja nemam ništa protiv, ovo su prigovori na zakon, ali zakon je jasan. Mi nijesmo ovdje da pravimo zasjede ustanovama, nego da im pomognemo da se pripreme za reakreditacije. Poboljšavamo pravila, ne da im ne napravimo sačekušu. U Agenciji za kontrolu i obezbjeđivanje visokog obrazovanja nema politike, pozovite zaposlene, niti je ikad bilo niti će ikad biti, imam dovoljno ličnog digniteta da bi se stidio da bih to uradio. Nijesam mijenjao akt o sistematizaciji da bi to prilagodio nekim mojim potencijalnim kadrovima. Pomoćnice koje su izabrane na konkrusu su iz Agencije i ja sam ih tu zatekao, nijesam se raspitivao kako su zasnovale radni odnos 2017.godine. Tamo ima divnih ljudi profesionalaca koji mogu biti partner bilo kog državnog organa “, poručio je Danilović.

On navodi da svi znaju da “kad hoće da upetljaju politiku u njegov izbor, jasno je da je bio daleko politički od ove prethodne Vlade.

” Hoće neko promociju preko agencije, jer kad vas ne pominje niko vi želite pošto poto pažnju. Misle da će dobiti na ovaj način. Pobjedi sam odgovorio jer su imali tendenciozan tekst, koji ima mnogo laži, a svaki novinar je dužan da ispita takve stvari prije nego što ih objavi jer nekome nanosi štetu. Iako sam javna ličnost i političar duže od 20 godina, nijesam džak krompira. Imam dostojanstvo i porodicu i tražim jednako pravo kao za druge “, naveo je Danilović.

On navodi da Agencija vrednuje kvalitet, ne direktor već ta institucija.

” Imamo samo jednu ustanovu koja polemiše sa spoljnim evaluatorom a to smo mi. Ne zapsoleni nego ekspretske komisije koje mi angažujemo i koja broji više do 500 profesora iz regiona, od zemalja Evropske unije do Sjeverne Makedonije. Sa ustanovama se trudim, do sada nije bilo ni potrebe, da javno ne polemišem. I ovdje ću se uzdžati od polemike sa nekim ko je ušao u proces reakreditacije, koji je zakonom predviđen. Nijesmo mi tu ništa izmislili, ističe pet godina i mora da se dobijanje neke vrste javne potvrde za kvalitet na toj ustanovi. Pobjedi sam na to pitanje odgovorio, rekao sam im da ne umiju da čitaju osnovni zakonski tekst. Sve što sam morao da imam ja sam imao. Nije isto biti vršilac dužnosti ili biti izabran na konkursu. Ja sam izabrana na konkursu, imao sam dvoje protivkandidata, jedan je odustao od jednog sam bio bolji. On je predavača na ustanovi koja proziva mene i Agenciju, žao mi je nisam bi favorit, bili su to neki drugi, čak pokušali preko vladine komisije da obore konkurs zbog lošijeg plasmana. Nije im uspjelo “, naveo je Danilović.

On kaže da je tri puta bio izabran za vd direktora Agenciji i da je zahvalan na povjerenju.

” Imamo posla koliko hoćete, taj osnovni posao akreditacije i reakreditacije ide svojom dinamikom. Reakreditaciju uvijek predvidimo za godinu koja dolazi, zbog toga što znamo koje ustanove visokom obrazovanju idu u proces reakreditacije. Pokušvamo da odgovorimo nekakvim izazovima koji su danas stavrnost ne samo kod nas nego u regionu. A u regionu ima agencija koje su kao i mi, neke su ispred na, a neke iz nas suštinski. Negdje kao što stoji naš put evropskih integracija. Internacionalizacija je za nas izazov, kao i za ustanove visokog obrazovanja. Mi negdje između ustanova visokog obrazovanja zaduženi da čuvamo njihovu akademsku nezavisnost i izvšrnih organa vlasti ili Vlade. Ni to neće biti u budućnosti dovoljno, trebaće kroz zakonske izmjene da se agencije totalno osamostali “, dodao je Danilović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta