Danijel Server, profesor Univerziteta Džon Hopkins, istakao je da nije zadovoljan pismom američkog sekretara Entonija Blinkena upućenog članovima Predsjedništva BiH.

Kako prenosi sarajevski Avaz a napominje Server, ovo pismo je u vezi sa izmjenama Ustava i Izbornog zakona.

„ Možda će biti više ruskih ispada na Balkanu. Vidjeli smo kako su smjelo u Crnoj Gori promovisali alternative onima koji žele vladati na neetnički način. Slične stvari mogu uraditi i u BiH. U Srbiji ne rade dobre stvari. Očekujem da će Rusi nastaviti izazivati Amerikance. Imaju cilj da stvore haos, blokiraju dobre stvari. Putin nema dobre namjere, sigurno će pokušati da blokira napredovanje BiH prema članstvu u NATO”, kazao je on.

Server smatra da Blinkenovo pismo jasno ukazuje na to da Amerikanci žele promjene u BiH.

„ Nijesam zadovoljan pismom. Izgleda kao da je adresirano na sadašnje političko vođstvo. Ako Amerikanci žele vidjeti reforme moraće raditi ne samo sa Predsjedništvom, premijerima, kantonima, nego i sa građanima BiH. Neće doći do ozbiljnih ustavnih reformi u BiH sa sadašnjim političkim vođstvom. Dejton 2 je šifra za podjelu BiH. U procesu reformi ne može doći do pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ovo je pokušaj da se eliminiše Dodikovo rješenje podjela, otcjepljenje, sjedinjenje sa Srbijom, To je ono što se odbacuje kada kažu da neće biti Dejtona 2”, rekao je Server.

 

Dodao je da ne vjeruje da ovo pismo znači da nema ukidanja entiteta, prenosi „ Avaz”.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta