Foto: Pixabay

Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o stanju na Kosovu biće održana danas, na zahtjev Srbije, a na zasijedanju će se obratiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenose srpski mediji.

Iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije je saopšteno da će Vučić boraviti u Njujorku, gdje će se obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti.

Srbija je u ponedjeljak predala misiji Gvajane, koja predsjedava Savjetu bezbjednosti UN, zahtjev za sazivanje vanredne sjednice zbog situacije na Kosovu.

U zahtjevu se ističe, između ostalog, da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1244 i koja je takve prirode da zahtijeva održavanje posebne sjednice Savjeta.

U dokumentu se kaže i da je na toj teritoriji “u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namjerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.”

“Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute na Kosovu i Metohiji, koja predstavlja kontinuitet mjera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora”, navodi se u dokumentu.

Na Kosovu su tenzije ponovo podignute nakon odluke Centralne banke Kosova da od 1. februara jedina valuta za platni promet bude eura, što znači ukidanje dinara.

Izvor: Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta