Danas biraju nasljednika Borisa Savića

Foto: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Na današnjoj sjednici Sudskog savjeta intervjuisaće se kandidati za predsjednika Višeg suda u Podgorici.

Sudije Vesna Kovačević, Zoran Radović, Amir Đokaj i Predrag Krstonijević prijavljeni su kandidati.

Almir Đokaj je kazao da je dosljedna i konzistentna sudska praksa, i ujednačavanje kaznene politike  značajno sa stanovišta vladavine prava.

„Smatram da to nije dovoljno i da povjerenje građana u rad sudova se stiče i na način što će u jednakim uslovima sud suditi jednako, a u različitim različito. Praćenje i analiziranje sudske prakse treba da bude tako da ne utiče na samostalnost  i nezavisnost sudija. Odjeljenje sudske prakse treba da afirmiše da sve sudije se pridržavaju i odluka i pravnih stavova u onom djelu u kojem se moraju pridržavati“, kazao je on.

Kaže da se u tom odjeljenju sudske prakse „mora posebno voditi računa o primjeni prakse Evropskog suda za ljudska prava. Ako na adekvatan način pratimo praksu tog suda, mogli bismo preduprijediti da ubuduće u CG ne dolazi do povrede tih prava“, istakao je on.

Sjednica je počela u 14 sati, nakon čega će odlučiti da li će i ko od njih četvoro preuzeti funkciju od aktuelnog predsjednika podgoričkog Višeg suda, Borisa Savića.

Javni oglas za izbor novog predsjednika raspisan je 25. decembra prošle godine.

Osim toga, Sudski savjet razmatraće Pproduženje angažmana Vanji Vujović, sutkinji Osnovnog suda u Podgorici, u Registru Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments