Foto: Pixabay

U Sjevernoj Makedoniji održavaju se 11. redovni parlamentarni izbori, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora. Građani biraju između dva predsjednička kandidata – Gordane Siljanovske Davkove i Steva Pendarovskog. Na parlamentarnim izborima mogu da glasaju za neku od 17 izbornih lista.

Biračka mjesta u Sjevernoj Makedoniji otvorena su u sedam časova, a građani će moći da glasaju do 19 časova.

Budući da se u istom danu održava drugi krug izbora za novog predsjednika države, kao i parlamentarni izbori, građani mogu samo jednom da izađu na biračko mjesto i da odmah glasaju i na jednim i na drugim izborima.

Pravo glasa na predsjedničkim izborima ima 1.814.317 birača, dok na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 1.815.350 birača – 1.033 više u odnosu na drugi krugi krug predsjedničkih izbora.

Kako prenose skopski mediji, do razlike u broju birača za drugi krug predsjedničkih i parlamentarnih izbora došlo je uglavnom zbog stečenog punoljetstva.

Glasanje se odvija u šest izbornih jedinica, a neke od koalicija i partija imaju liste samo za određene izborne jedinice. Na izborima je 1.755 kandidata, od kojih su 1.002 muškarca i 753 žene.

Teritorija Republike Sjeverne Makedonije podijeljena je na šest izbornih jedinica i u svakoj se bira po 20 poslanika, dok se tri poslanika bira po proporcionalnom modelu u jednoj izbornoj jedinici koja obuhvata Evropu, Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju i Aziju.

Na ovim izborima nema glasanja u dijaspori, pa će broj poslanika koji će biti izabrani biti 120.

zvor: RTS

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta