Search
Close this search box.

Dabetić: Deficitaran kadar u Željeznici i Pošti, nakon prakse učenici imaju mogućnost zaposlenja

JU Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ licencirana je za obrazovanje kadrova iz oblasti saobraćaja,mašinstva,drvoprerade i intradisciplinarnih oblasti.

Osnovana u tadašnjem Titogradu, 1946. godine  kao Stručna škola za zanatastvo i industriju ,1980. dobila je naziv Mašinsko tehnička škola „Ivan Uskoković“. 2005. preimenovana je u Srednja stručna škola “ Ivan Uskoković“.

Danas, sa upisana 782 učenika u ovim učionicama, klešu se vješte ruke majstora  ali i moderni smjerovi u skladu sa potražnjom, ističe direktorica Sonja Dabetić.

„Roditelji su malo skeptični kad upisuju djecu u stručne škole. Mi imamo saradnju sa željeznicom i poštom, tamo je deficitaran kadar. Oni obrazuju svoje i preko našeg centra za obrazovanje odraslih tako da je potrebno upisati i ove godine na tim željezničkim smjerovima. Moram napomenuti jedan manje poznat smjer – tehničar vuče-mašinovođa i ako neko želi da bude mašinovođa on će biti tehničar vuče znači to je novi program“, kazala je Dabetić.

Nakon prakse, učenici imaju mogućnost zaposlenja, naročito u Željeznici i Pošti, a pored projekta za mikrokvalifikacije zajedno sa drugim školama regiona, omogućava se brži dolazak do kadra.

Kako izgleda učenje kroz praktičan rad i koliko djeca baš na taj način najbolje nauče, objasnio nam je nastavnik praktične nastave Ivan Jevrić.

„ Nalazimo se u radionici za praktičnu obuku. Sva ova takmičenja pokazuju da oni imaju mogućnosti da se dobro obuče na ovom smjeru“, kazao je Jevrić.

Kada se škola izabere po ličnim afinitetima a uz budno oko nastavnika, rezultat mora biti dobar, zaključuje Jevrić.

„Djeca više vole praktičnu nastavu, uče da budu dobri majstori i dobri ljudi,pružamo im sve što može da pruži jedan savremeni servis“, kazao je Jevrić.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments