Foto: Printscreen

Trgovački sud u Zagrebu za 19. decembar zakazao je ročište na kojem će se odlučivati o prijedlogu za otvaranje stečaja nad Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom SPC.

Kako je objasnio predsednik SDSS Milorad Pupovac, poznato je da je početkom devedesetih sjedište Mitropolije zagrebačke u centru Zagreba u jednom dijelu bilo minirano.

„Nakon izvjesnog vremena Mitropolija je odlučila da podigne tužbu za naknadu štete, tužeći Republiku Hrvatsku, koja je bila obavezna da štiti imovinu, bilo pravnih, bilo fizičkih lica, kakvih slučajeva je bilo mnogo, naročito među Srbija, srpskim institucijama i firmama. I mnogi slučajevi su završili ovako, kao ovaj spor između crkve i države, a na štetu crkve“, kaže on.

Tako je bilo, dodaje, na slučaju „hiljada građana Hrvatske srpske nacionalnosti i drugih, koji su izgubili te sporove i plaćali parnične troškove“.

„Mnogo smo puta radili na tome da se otpišu troškovi parničnih sporova. Barem je fer da ljudi i institucije ne snose parnične troškove“, kaže on.

U ovom slučaju, troškovi su oko 100.000 evra.

„To se meri po vrednosti nekretnine i oštećenja. Mitropolija zagrebačka je u centru Zagreba, veoma arhitektonski na drugi način, skupa rezidencija, lijepa, zaštićena, kao istorisjki spomenik, sasvim sigurno da je podnošenje tužbe bilo zahtjevno i skupo. Kad se tome dodaju i kamate, to je naraslo do tog iznosa. Jedan dio je već bio naplaćen od strane države prisilnim mjerama, tako da to jeste jedno neugodno iskustvo. Nadamo se da će se to riješiti na drugačiji način nego što je započelo. Trudićemo se da se to riješi na način na koji SPC neće imati dodatne gubitke, nakon što ih je imala pri oštećenju Mitropolije i popravkama nakon miniranja dijela tog objekta“, ističe on.

Siguran je da „neće doći ni do kakvog stečaja“.

„U komunikaciji smo oko toga, Crkva je preuzela sve potrebne radnje da ne dođe do toga. Nastojimo da pomognemo, da se obešteti s obzirom na nastale troškove, koje je parnični trošak izazvao kod crkve i, ponoviću, kod velikog broja građana“, navodi Pupovac.

Izvor: N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta