NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

Živimo u doba kada je građanin, kao pojam i kao sadržaj, izgnan iz naših zemalja i sada mu uz novu teorijsku argumentaciju moramo dati legitimitet, ocjenio je u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu Političkih nauka u Sarajevu.

Ćurak ističe da je u regionu demokratija ugrožena, te da nema velike razlike između Bosne i Hercegovine, Crne Gore ili Srbije.

“Naročito u ovim režimima lažne demokratije koji su u stvari autoritativni i žele da kontrolišu svakodnevni život običnog građanina”, ocjenjuje Ćurak.

Dobro društvo ne možemo graditi na kolektivističkim paradigmama kakve smo imali decenijama, ističe Ćurak.

“Ali ne možemo izgraditi dobro društvo ako ne priznajemo dominanti tok povijesti, ako mu ne pristupimo na odgovoran i racionalan način i uz izgradnju građanskog društva stvorimo maksimalne uslove za zaštitu kolektivnih prava”, kaže Ćurak.

Smatra da je danas ugrožena i kosmopolitska priroda Evrope.

“Osnovni vrijednosni imaginarij Evropske unije koji je zasnovan na širokom poštovanju ljudskih prava, empatiji i solidarnosti danas je ozbiljno ugrožen.To moramo vidjeti i detektovati uzroke opasnog trijumfa radikalne desnice i nagovještaja povratka mračnog doba i normalizacije opasnih diskursa”, ocijenio je, pored ostalog, Ćurak.

Na linku u nastavku teksta možete pogledati čitavu emisiju:

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta