pixabay

Foto: Pixabay

Nikada nije bila kompleksnija, a povoljnia za proširenje Evropske unije geopolitička situacija, kaže za TVCG nekadašnji slovenacki premijer Miro Cerar.

Usmjerio je, primjećuje, Brisel veliku energiju da Zapadni Balkan sačuva od moguće nestabilnosti.

“Mislim da će se nastaviti povoljni uslovi i u narednom periodu. Iako će biti nekih turbulencija i promjene, ne treba Crna Gora da bude pesimista”, dodao je on. 

Tim prije jer, najviše vjetra sa visokih evropskih adresa sada duva u sidra Crne Gore.

Trogodišnja blokada u integracijama je srušena, u velikom dijelu zbog činjenice da smo važan bezbjednosni partner Evrope, kaze analitičarka Tijana Arih.

“Od tih intergracija zavisi da li će biti bezbjedno okruženje ili neće i zato pozitivni signali iz Brisela”, dodala je ona. 

No, to ne bi bilo dovoljno da Crna Gora ne ispunjava trayene reforme. U trenutku kada očekujemo jedan od ključnih momenata  – dobijanje čuvenog IBAR-a, najmanje što nam treba je politička nestabilnost, saglasni su sagovornici TVCG.

“Tu slijede evropske vrijednosti. Ako se vidi da neka država poštuje vrijednosti i politiku Evropske unije, onda ima veliku snasu da bude primljena”, zaključio je Cerar. 

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta