Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Printscreen

Crnogorski film “Jedrima kroz vjekove” dobitnik je specijalne nagrade žirija na Svjetskom festivalu dokumentarnog turističkog filma u Solinu.

Autori Milutin Grgur i Silvija Glavić Grgur nagrađeni su u konkurenciji 397 ostvarenja iz 143 države.

Dokumentarni film priča je o istoriji, kulturi i tradiciji bisera Boke, Perasta i Gospe od Škrpjela, 571. godinu starom, jedinstvenom u svijetu običaju Fašinada.

Govori i o istorijatu pomorstva i jedrenja u Boki, kroz prikaz tradicionalne jedriličarske regate, koja prati Fašinadu.

“U filmu, koji traje 40 minuta, je i storija o Maksi Jeni, najbržem sportskom jedrenjaku u Evropi, izuzetnoj ljepotici sagrađenoj prije 20 godina, a koja je od prije dvije godine, na ponos Crne Gore, u vlasništvu čuvene porodice jedriličara iz Kotora – Radonjić, članova JK Lahor”, piše u saopštenju autora.

Navodi se da su za izuzetnu produkciju filma zaslužni snimatelji Dejan, Darko i Matija Vlahović i montažer i reditelj Srđan Nikolić, kao i naratori Rosanda Kovijanić i Silvija Glavić Grgur.

Film Jedrima kroz vjekove premijerno je prikazan ljetos u Tivtu, u Porto Montenegru, dok će na televizijskim kanalima biti emitovan u decembru.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta