NAJNOVIJE

FOTO: KIC “Budo Tomović”

Folklorni ansambl i orkestar Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” iz Podgorice vratio se festivala “Dani kulturnog nasljeđa’’ u arapskom emiratu Šardži, gdje je ove godine Crna Gora počasni gost. U festivalskom gradu među paviljonima 29 zemalja učesnica, na crnogorskom štandu promovisani su domaći proizvodi, suveniri, turistička ponuda kao i umjetničke fotografije naše zemlje.

Tokom 10 dana boravka na festivalu, članovi folklornog ansambla KIC-a „Budo Tomović” održali su 25 koncerata na glavnoj sceni, a Vrsuta, Boka, Crna Gora i druge narodne igre predstavljene su i na trgovima festivalskog grada, u kojem je nasa zemlja ove godine imala centralno mjesto, kao počasni gost festivala.

Koreograf Emin Đečević rekao je da je domaćine iz Šardže, jednog od sedam emirata, oduševila ljepota crnogorske nošnje, ali i umijeće i spremnost naših fokloraša.

“Bilo im je interesantno, kako naši igrači mogu sa toliko nošnje na sebi da izdrže cijeli concert, kao i prelazi između ora i lagane, elegantne bokeljske igre. U našem paviljonu u festivalskom gradu, najveću pažnju posjetilaca privukli su naši domaći proizvodi, posebno med, kao i turistička ponuda Crne Gore – rekao je Đečević.

Među zemljama učesnicama svjetskog festivala folklora u Šardži bile su  i Holandija, Francuska, Španija, Sudan, Maroko, Indija, Italija… Direktorici KIC-a “Budo Tomović” Snežani Burzan, koja je predvodila crnogorsku delegaciju najviše se dopao kosmopolitski duh susreta u Emiratima.

“Prijalo je ponovo biti putnik, poslije duže pauze. To prožimanje svjetskih kultura čini me srećnom i potvrđuje da kosmopolitizam treba da vlada svijetom” – rekla je Burzan.

Na festivalu u Šardži koji se ove godine održava pod sloganom “ Kulturno nasljeđe nas okuplja”, ovih dana učestvuju i članovi najstarijeg crnogorskog folklornog ansambla “Njegoš” sa Cetinja.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta