Crnogorski PEN centar pridružio se inicijativi Međunarodnoga PEN-a kojom se osuđuje odluka ministra unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva da odobri izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u SAD.

“Najoštrije osuđujemo odluku ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije da odobri izručenje osnivača Vikiliksa i izdavača Džulijana Asanža u SAD, gdje mu prijeti do 175 godina zatvora zbog njegove uloge u pribavljanju i objavljivanju povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine”, navodi se u inicijativi.

PEN organizacije su više puta naglasile da tužilašto u slučaju Asanža izaziva duboku zabrinutost u pogledu slobode medija.

“Pozivanje na Zakon o špijunaži za prakse koje uključuju primanje i objavljivanje povjerljivih informacija šalje opasan signal novinarima i izdavačima širom svijeta. Želja države da stvari ostanu u tajnosti ne poništava automatski pravo javnosti da zna, posebno tamo gdje postoje jaki dokazi o kršenju ljudskih prava ili korupciji”, stoji u inicijativi.

Odluka ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije da odobri izručenje Džulijana Asanža u suprotnosti je, kako navode, sa iskazanom posvećenošću Velike Britanije zaštiti slobode medija na globalnom nivou.

“Još jednom pozivamo američke vlasti da ponište sve optužbe protiv Džulijana Asanža. Zakoni o špijunaži ne bi trebalo da se koristi protiv novinara i izdavača zbog otkrivanja informacija od javnog interesa”, zaključuje se u tekstu inicijative.

Pored Crne Gore, inicijativu je potpisalo još devetnaest PEN organizacija.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta