Crna svadba- najmorbidniji običaj kod Vlaha

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

foto:ilustracija

U malom mjestu u istočnoj Srbiji, Mitar, inače miran i blag čovjek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija. Pokušavajući da rasvijetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbjednosne agencije, i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski vještak utvrdi da li je Mitar psihički obolio ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju u kojoj se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vjekovima. Ovo je ukratko radnja nove psihološke serije “Crna svadba”, a evo šta se krije iza ovog običaja:

Kult mrtvih jedan je od centralnih kultova kod Vlaha. Zato i ne čudi veliki broj običaja kod ovog naroda koji se vezuju za smrt i sahranjivanje pokojnika. Jedan od tih običaja je “crna svadba”.

Ako se desi iznenadna smrt momka ili djevojke koji nisu stigli da za života stupe u brak, porodica pokojnika ili pokojnice može riješiti da organizuje tzv. “crnu svadbu” – simbolično vjenčanje koje se obično organizuje nakon sahrane, mada može da bude i na sam dan sahrane.

Vjerenica ili vjerenik tako pristaje da se “vjenča” sa preminulom osobom i ostane sa njom “u braku” godinu dana što znači da u tom periodu ne smije da se zaljubi ili da bude u vezi sa nekom drugom osobom jer bi se na to gledalo kao na “preljubu”. Ako osoba sa kojom je pokojnik bio u vezi ne želi da učestvuje u svadbi, može se nađi i drug ili drugarica koji će igrati funkciju mlade tj. mladoženje u zavisnosti od pola preminule osobe.

Kako će izgledati sama “crna svadba” takođe zavisi od porodice koja je organizuje. Ima slučajeva da je riječ bila samo o simboličnom odlasku na groblje, ali bilo je i onih koji su običaje poštovali doslovno, pa je mlada bila u vjenčanici, prijatelji i rodbina su bili svatovi i sa muzikom su došli na groblje. Sve je bilo slično kao i na pravoj svadbi osim činjenice da se svi plakali.

Kako se “crna svadba” raskida?

Nakon godinu dana “crna svadba” se raskida. Riječ je o obredu kome uglavnom prisustvuje samo najuža porodica, pa se o njemu i ne zna mnogo.

Etnolozi koji su proučavali ovaj običaj kažu da je sastavni dio obreda okićeni barjak koji se nosi na groblje gdje se lomi iznad groba pokojnika i tu ostavlja. Nakon toga, slično kao za daću ili za pomen, ručak se u kući pokojnika namijeni za dušu, odigra se kolo i kada se ono završi kaže se da se završila crna svadba.

Mlada ili mladoženja koji su pristali da simbolično budu vjenčani godinu dana nakon toga više nemaju nikakve obaveze i slobodni su da zasnuju brak i porodicu.

Ranije su prisustvovali i sveštenici SPC

Iako običaj nekima sa strane može izgledati “bizarno” riječ je zapravo o duboko potresnom činu koji za cilj ima da olakša bol i porodici i pokojniku. Riječ je o drevnoj tradiciji i običaju u kome nema ničeg onostranog ili strašnog, a stručnjaci će vam reći da ga treba isključivo posmatrati kao dio nematerijalnog kulturnog nasljeđa naroda. I to, po svoj prilici, ne samo jednog! Iako se uglavnom vezuje za Vlahe ima ga i među drugim narodima, a etnolozi kažu da su ga praktikovali i stari Rimljani.

Ovaj važan dio vlaških običaja danas je u izumiranju. Zabilježeno je da je posljednja “crna svadba” organizovana 2004. a prije toga 1991. godine.

O tome koliko je ovaj običaj u prošlosti bio važan i rasprostranjen govori i činjenica da su prije ‘90-ih godina i svještenici Srpske pravoslavne crkve prisustvovali svadbi. Na grobu je bila prisutna i Rajska svijeća, a nije bio rijedak slučaj ni da ona prije toga prenoći u crkvi kako bi bila osvještana, objasnio je etnolog Aleksandar Repedžić.

Crkva je u međuvremenu promijenila stav prema crnoj svadbi i danas je zabranjuje.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta