Search
Close this search box.

Ministarstvo odbrane saopštilo

Crna Gora planiranim izdvajanjem za odbranu među 23 saveznice koje će premašiti 2% BDP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je izvještaj o izdvajanju za odbranu zemalja članica, a u susret jubilarnom NATO Samitu, koji će biti održan u Vašingtonu od 9. do 11. jula, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Gradski.me
Foto: Gradski.me

Kako su kazali, u ovom izvještaju se navodi da je kod svih saveznica zabilježen trend rasta odbrambenog budžeta, a da će po projekcijama za 2024. godinu, 23 saveznice premašiti 2% BDP u izdvajanjima za odbranu.

„Među tim saveznicama, sa planiranim izdvajajem za budžet odbrane od 2.02% BDP, nalazi se i Crna Gora, što predstavlja najbolju i najjasniju potvrdu posvećenosti 44. Vlade kredibilnom članstvu naše države u Alijansi“, saopšteno je iz ministarstva odbrane.

Na kraju su istakli da imajući u vidu aktuelne bezbjednosne izazove na globalnom planu, koji su između ostalog rezultirali najvećom vojnom transformacijom NATO saveza od vremena Hladnog rata, Crna Gora je jasno pokazala kolektivnu odgovornost, posvećenost zajedničkim vrijednostima i još jednom potvrdila kredibilitet savezništva u Sjevernoatlantskoj alijansi.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments