Crna Gora dio akcije zapljene više od 1.500 pušaka i pištolja širom Evrope

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Europol

Ukupno 1.534 komada vatrenog oružja zaplijenjeno je u međunarodnoj operaciji kojom je koordinirao Europol, a u kojoj je učestvovala i Crna Gora. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Europola, akcija je bila usmjerena na ilegalnu trgovinu konvertovanim alarmnim i gasnim oružjem. Istaknuto je da su ovi pištolji postali važno oružje jer se lako mogu konvertovati za ispuštanje bojeve municije.

“Vjeruje se da je takvo vatreno oružje korišćeno za ubistvo holandskog reportera ubijenog u Amsterdamu u julu prošle godine”, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Europola.

Ovu operaciju, poznatu kao “Conversus”, vodila je rumunska nacionalna policija u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji (EMPACT). Učestvovale su ukupno 24 zemlje.

Izvršeno je preko 260 pretresa kuća, zaplijenjeno je 1.534 komada oružja, 17.464 komada municije, i 6.550 kilograma pirotehničkih sredstava.

“Rumunska nacionalna policija, zajedno sa bugarskim i sjevernomakedonskim kolegama, prikupila je podatke o prodavcima koje je potom analizirao Europol da bi otkrio kupce i sumnjive transakcije”, piše u saopštenju.

Kako se tvrdi, u ovoj koordinisanoj akciji učestvovale su Crna Gora, Srbija, Rumunija, Bugarska, Belgija, Kipar, Češka, Njemačka, Poljska, Portugal, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina i još jedan broj država.

“Eurodžast je spreman da podrži nacionalne vlasti u prekograničnoj pravosudnoj saradnji, na njihov zahtjev”, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTCG

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta