Foto: Vlada CG

Crna Gora će podržati ulazak Kosova u Savjet Evrope kad o tome bude odlučivao Komitet ministara te organizacije.

To je Pobjedi potvrdila ministarka evropske poslove Maida Gorčević.

I premijer Crne Gore Milojko Spajić danas je rekao da će ta odluka biti objelodanjena na Komitetu ministara. On je komentarisao to što je poslanica Demokratske narodne partije Milana Kneževića (DNP) i članica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koja predstavlja Crnu Goru Maja Vukićević glasala protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope na sjednici Komiteta za politička pitanja SE.

– To je bila rasprava. Pravo glasanje će biti kada na ministarskom savjetu i tada ćete moći da vidite zvaničan stav Crne Gore – poručio je Spajić na današnjoj konferenciji za novinare.

Podsjećamo, Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope dao je pozitivno mišljenje na zahtjev Kosova da postane član te organizacije, a crnogorska predstavnica Maja Vukićević, iz Kneževićeve DNP, glasala je protiv, uprkos zvaničnoj politici Crne Gore.

Iz Savjeta Evrope kazali su Pobjedi da se sljedeći korak očekuje 18. aprila, kada će Parlamentarna skupština u punom sastavu glasati o konačnom mišljenju o aplikaciji Kosova.

– Konačnu odluku donosi Komitet ministara koji okuplja predstavnike vlada – a ne parlamentarce – svih država članica. Ne postoji vremenski okvir za odluku Komiteta ministara – kazali su iz Savjeta Evrope.

Nezvanične informacije srpskih medija govore da bi se to moglo desiti krajem maja.

Poslanik Skupštine Kosova iz redova Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da je izveštaj izglasan sa 31 glasom za, četiri protiv i jednim uzdržanim. Osim Vukićević, protiv su glasala i dva poslanika iz Srbije i jedan iz Bosne i Hercegovine, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras.

Stav Vukićević je suprotan zvaničnom stavu države Crne Gore da podržava članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, ali i potpisanom koalicionom sporazumu o formiranju nove vlasti koji predviđa potpunu usklađenost za politikom zapadnih partnera.

Iz Demokratske narodne partije (DNP), čiji je Vukićević član, ranije je saopšteno da ona ima punu podršku da glasa protiv prijema Kosova u PSSE.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta