Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Goran Popovic

NAJNOVIJE

Piše: Goran Popović

Minule neđelje opet je  Crkva Srbije bila u centru pažnje, a seks je dominirao. Svake vrste. 

Nedavno emitovani talk show RTCG sa popom Gojkom Perovićem otkrio nam je  crkvene nove priloge za teoriju seksologije. Bila je to jedna zanimjiva interdisciplinarna, sociološko – kulturološko – komunikološko – teološko – ekonomsko – seksološko – ginekološka opservacija. Pop Gojko je tom prilikom, protiveći se pravu na abortus, lansirao tezu da „nije sve u tijelu žene njeno“?! Ovako je to objasnio: “Embrion ima genetski kod različit od majke, krvnu grupu različitu od majke, a kad je u pitanju muško dijete – i hromozome različite od majke”. Zato, veli pop Gojko, “embrion po svojoj strukturi u stvarnosti nije dio tijela majke”. I još je dodao da crkva “o trudnoći po incestu i silovanju nema generalni stav”. Do tog stava će, valjda, doći nakon dodatnih ginekološko-crkvenih istraživanja u vezi sa vlasništvom nad pojedinim djelovima ženskog tijela.

Novu seksualnu epizodu Crkve Srbije pokrenulo je Specijalno državno tužilaštvo koje je formiralo predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije, odnosno “obljube nad maloljetnim licem”, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom manastiru i Manastiru Dajbabe. 

Devijantna seksualna ponašanja u Crkvi Srbije nijesu nikakva novost. Sjetimo se samo popa Pahomija koji je u svojoj parohiji imao oglednu laboratoriju za bludne radnje nad maloljetnicima, pedofiliju, sodomiju i pederastiju. Pahomija su u Srbiji zato od milja prozvali Pa-homić. I sudili su mu toliko dugo da su njegova sabrana (ne)djela zastarjela. 

Crkva Srbije se u tom slučaju pokazala kao pokrovitelj devijantnih seksualnih ponašanja svojih popova, pa je  još u toku suđenja odlikovala  Pahomija ordenom „Beli anđeo“! Uništeni životi četvorice dječaka predstavljali su samo kolateralnu štetu u dostizanju nekih viših crkvenih ciljeva.

Proton pseudos, rekao bi Aristotel. Sve je počelo od te prvobitne laži… 

I dok se crkva bavi seksom, država Srbija se potpuno utripovala u projekat „Otvoreni Balkan“. Osim „slobodnog protoka ljudi, robe i kapitala“  u agendu je Srbija dodala slobodno preuzimanje tuđe istorije i teritorija. 

Na zvaničnom sajtu Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu, naime, stoji kako se Duklja, a kasnije Zeta, smatra  prostorom današnje Srbije koji su, kako navode, Srbi naselili u ranom sedmom vijeku. Ova oblast, kako tumačenje na zvaničnoj stranici glasi, jedno je od sedam posebnih plemenskih oblasti. Tako su Srbi naprasno postali i Dukljani. Što nije posebno iznenađenje jer poznato je da srpski istorijski revizionizam seže dotle da su Srbi naselili ovu planetu prije ameba, a da se njene teritorije prostiru do Tokija. 

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova reagovao je na ovaj incident: “Vjerujemo da nije potrebno mnogo podsjećanja na pogubnost ideologije koja je nanijela mnoga zla svim državama regiona, uključujući i samu Srbiju. Još jednom pozivamo politički vrh Srbije da budućnosti radi prihvate prošlost i sadašnjost takvima kakve jesu”. 

Druga dodatna tekovina “Otvorenog Balkana” je slobodno učešće na izborima u tuđoj državi. Nakon “bitke za Nikšić” Vučić je sada odaslao svoje emisare u “bitku za Budvu”, bolje reći za “srpsko more”. Već je stigao Vladimir Mandić, čovjek od velikog povjerenja predsjednika Srbije, koji je već bio angažovan za izbore u Nikšiću kada je Vučić uložio stotine hiljada eura u pobjedu Demokratskog fronta, pomažući tu političku grupaciju finansijski, logistički i medijski. Nikšička policija privela je tada na informativni razgovor devet osoba, zbog sumnje da unose novac u Crnu Goru za potrebe kupovine glasova u Nikšiću. Na kraju, nikome ništa…

Da vidimo šta će sad premijer Abazović, koji se i dalje zdušno zalaže za Vučićev “Otvoreni Balkan”, i ministar Adžić uraditi da spriječe ovo direktno miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore.

Vlada je juče pokrenula postupak rebalansa budžeta. Populistički program “Evropa sad” izgleda nije se pokazao održivim već nakon nepunih pet mjeseci…

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta