Foto: NTO
Članak o raznovrsnoj vinskoj ponudi naše zemlje na Wein.plus, najvećoj i najpoznatijoj evropskoj platformi za ljubitelje vina objavljen je kao rezultat studijske posjete njemačke novinarke, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO).
Članak pod nazivom Vino između Jadrana i planina potpisuje Anke Sademan, koja je boravila u destinaciji tokom oktobra prošle godine.
– Tokom svoje petodnevne posjete, novinarka je obišla Bokokotorski zaliv, nakon čega je posjetila Budvu, Cetinje i Podgoricu, gdje je imala priliku da obiđe vinski podrum Šipčanik, male porodične vinarije i degustira razne vrste crnogorskog vina – navodi se u saopštenju.
Ne skrivajući oduševljenje raznolikom i netaknutom prirodom, gostoprimstvom stanovništva i širokom lepezom autentičnog proizvodnog procesa pravljenja vina, Sademan je rekla da mnoge, porodične butik vinarije nude nezaboravne obilaske i degustaciju odličnih vina.
– Njihova vina se proizvode u ograničenim količinama i mogu se degustirati samo na licu mjesta ili u obližnjim lokalnim restoranima – kazala je Sademan.
Njemačka novinarka posebno je opčinjena raznolikošću geografskih predjela na relativno maloj teritoriji.
– Topografija Crne Gore nudi obilje raznolikosti, planine visoke do 2.534 metra, duboke klisure, prostrane šume, najveće jezero na Balkanu i 293 kilometra dugu obalu Jadrana, i čak 240 sunčanih dana godišnje – što je poželjno za vino. Najbolje vrijeme za degustaciju vina je od maja do oktobra – navela je Sademan u daljem tekstu.
Poseban akcenat u svom pisanju stavila je na predstavljanje autohtonih sorti – Vranac, Kratošija i Krstač, pišući o njima sa takvom pažjom da se čitaocu, ljubitelju vina, nedvosmisleno javlja želja da posjeti Crnu Goru.
Obilaskom tri vinska podruma u Lješkopolju, Ćemovskom Polju i Šipčaniku istakla je da se može naći do 33 miliona litara vina iz 11,5 miliona čokota, čime ne krije impresiju veličinom najvećeg evropskog vinograda iz jedne cjeline.
– U podrumu Šipčanik, koji se nalazi u nekadašnjem bunkeru vojnih aviona, vinski turisti mogu da biraju između 50 vina tokom dvočasovnih degustacionih tura. Uz njih idu crnogorski planinski sir i pršuta – napisala je Sademan.
Njemačka novinarka: Crnogorska vina, od malih vinarija, do Plantaža – sva su sjajna
Sademan je predstavila čitaocima svoj doživljaj degustacije crnogorskih vina u primorskom i centralnom dijelu zemlje, te navela da svako mjesto nudi jedinstven doživljaj i ukus.
– Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu i nalazi se na granici Crne Gore i Albanije. U vinima se posebno uživa na organizovanim izletima brodom sa sveže ulovljenom ili dimljenom ribom – navela je Sademan.
Petodnevna posjeta Crnoj Gori nadmašila je očekivanja novinarke što se može zaključiti iz cjelokupnog teksta.
– U dijelu između mora i planina, koji se proteže do bajkovitog Bokokotorskog zaliva, u baroknoj arhitekturi prisutna je venecijansko-italijanska istorija. Prekrasni pogledi na more tokom degustacija uljuljkuju ljubitelje vina na sedmo nebo – zaključila je na kraju teksta Sademan i pozvala sve hedoniste da pronađu pravu mjeru za uživanje baš u Crnoj Gori.
Tekstovi o vinu na platformi Wien.plus, prevodi se na pet jezika, privlače više od 230 hiljada članova – od zaljubljenika u vino do profesionalaca (restoratera, somelijera, trgovaca, stručnjaka za vino). Članak o crnogorskim vinima će biti plasiran i putem biltena njegovim pretplatnicima. Novinarka piše i za magazin Forum sa 850 hiljada čitalaca, koji će takođe objaviti članak o Crnoj Gori.
Imajući u vidu čitanost navedenih medija, ove aktivnosti predstavljaju značajnu promociju naše zemlje, posebno u kontekstu vinskog turizma.
Pored NTO, posjetu su podržale lokalne turističke organizacije Herceg Novog i Kotora, hotel Casa del Mare, Plantaže, vinarija Lipovac, restorani Besac i Kod Pera na Bukovici.