NAJNOVIJE

Najljepši i napoznatiji vodopad u Crnoj Gori nalazi se u okolini Podgorice na rijeci Cijevni. Na samo četiri kilometra od centra, ovaj prirodni dragulj omiljen je kako među Podgoričanima, tako i među stanovnicima Tuzi, okolnim selima i naravno turistima.

Podgoričani, inače skloni da prirodnim pojavama, ljudima i objektima daju nadimke, prozvali su vodopad na Cijevni Nijagara, inspirisani čuvenim vodopadima u Kanadi.

Zagrebački Večernji list svojevremeno je pisao o ljepotama Cijevne pod naslovom “Jugoslovenski Kolorado”.

Zid zahvaljujući kojem danas imamo crnogorsku Nijagaru, sagrađen je iz trećeg pokušaja. Naime, da bi obuzdali vodu i omogućili rad mlinova duž rijeke, lokalno stanovništvo je gradilo zid koji je divlja Cijevna rušila i nosila ka Morači u koju se uliva.

Legenda kaže da je jedna starica graditeljima dala savjet da u zid stave ovčiju vunu, što su i poslušali. Savjet zlata vrijedan omogućio im je da pokrenu mlinove i uz pomoć prirode stvore pravu ljepotu.

Mlinova više nema, a vodopad krasi Cijevnu skoro dva vijeka.

Za vrijeme osmanske vladavine, do 1912. godine, kanjon Cijevne je bio granica Osmanskog carstva i Crne Gore. Danas ga dijele Crna Gora i Albanija u kojoj Cijevnu zovu Cemi.

Civilizacije koje su živjele na ovom području ostavile su trag u graditeljskoj baštini, koji je i danas vidljiv kroz ostatke starog rimskog akvadukta kojim je voda za piće dovođena iz Cijevne u Duklju. To je bio čuveni rimski put Via Ignacija, koji je išao od Nerone, preko Anagastuma, današnjeg Nikšića, preko Ribnice i Tuzi za Skadar i Drač, do Konstantinopolja tj. Istanbula.

Smatra se za jedan od najvećih botaničkih lokaliteta u Evropi. Štiti ga Bernska konvencija i dio je Zelenog pojasa Evope u kojem su, uz Crnu Goru, još 23 države Starog kontintenta.

Cijevnu i Crnogorsku Nijagaru svojevremeno, obišao oskarovac Džeremi Ajrons koji je u Crnoj Gori početkom dvijehiljaditih snimao film „Matilda“.

Vodopad na Cijevni čest je gost na svadbenim fotografijama mladenaca iz Podgorice i okoline, i idealno je mjesto za bijeg od ljetnjih vrućina.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta