Search
Close this search box.

Cijela svjetska ekonomija u opasnosti zbog jeftinog kineskog izvoza

Cijela svjetska ekonomija je u opasnosti od prezasićenosti jeftinim kineskim izvozom, poručio je u francuski ministar finansija, Bruno Le Maire.
pixabay
Foto: Pixabay

On je to saopštio tokom sastanka s kolegama iz zemalja Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) u italijanskoj Strezi, koji su direktno prozvali Kinu.

Oni su se saglasili da reaguju na štetne prakse i složili se da razmotre preduzimanje koraka kako bi se osigurali jednaki uslovi za tržišnu utakmicu, javlja Bloomberg.

– Moramo da se pozabavimo tim pitanjem, rekao je Le Maire, prenosi Tanjug.

Američka agencija navodi da se vodeće industrijske zemlje udružuju kako bi se oduprle izazovu od prevelikih kineskih proizvodnih kapaciteta, za koje kažu da ugrožavaju njihove domaće proizvođače.

Ovako eksplicitne riječi predstavljaju neku vrstu eskalacije u odnosu na dosadašnji odmjereniji i svedeniji diskurs kada je riječ o kineskoj trgovini.

Izjava ministara finansija G7 uslijedila je nakon objave Vašingtona u petak da će predsjednik Joe Biden ponovo uvesti carine na stotine uvoznih kineskih proizvoda.

U međuvremenu, Evropska unija (EU) se bliži kraju istrage o subvencijama za električna vozila, koja će vjerovatno dovesti do odbrambenih mjera protiv kineskog izvoza automobila.


Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments