Search
Close this search box.

CGO: Ko hoće da plagira na UCG, neka piše ćirilicom, ima zaštitu

Foto: CGO

Etički odbor Univerziteta UCG je našao “originalan” način da odbije da se bavi svojim poslom u pokušaju pružanja zaštite pulenima rukovodstva UCG – dovoljno je da rad bude na ćirilici i neće biti provjeravana njegova autentičnost. To proizilazi iz odgovora Etičkog odbora UCG, koji potpisuje prof. dr Božidar Popović, a koji stiže skoro četiri mjeseca nakon Inicijative CGO-a za preispitivanje kršenja akademskog integriteta od strane dr Radenka Šćekića, sada direktora Istorijskog instituta, saopštio je Centar za građansko obrazovanje CGO.

“CGO cijeni da je ovakav pristup Etičkog komiteta UCG direktan poziv svima koji hoće da napreduju u zvanja kršeći akademske norme, čime sebe kao instituciju obesmišljava zarad jednog slučaja koji želi da zatvori bez adekvatne analize”, naveli su iz CGO.

Nepojmivo je , upozoravaju iz CGO, da UCG čiji je ovogodišnji budžet 35,8 miliona eura nema sredstava da kupi softver koji može provjeriti i radove na ćiriličnom pismu u cilju obezbjeđivanja zaštite od eventualnog plagijarizma.

“Novčana sredstva koja država opredjeljuje za razvoj UCG i ulaganje u nauku nijesu mala, te je minimalno očekivanje da UCG obezbijedi mehanizme zaštite od plagijata i da ih konstantno unaprijeđuje u smislu kupovine ili ažuriranja softvera koji vrši provjeru autentičnosti radova”, zaključuju u CGO.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci