CGO je danas uputio urgencije Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama AZLP u vezi sa prethodno upućenim inicijativama za nadzor i utvrđivanje zakonitosti prikupljanja potpisa podrške kod podnosilaca kandidatura svih 7 predsjedničkih kandidata.

“Podsjećamo, tim inicijativama CGO je tražio od AZLP da utvrdi da li su potpisi podrške, neophodni za potvrđivanje kandidature, prikupljani i obrađivani shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, koji za ovu kategoriju ličnih podataka predviđa posebna pravila i procedure”, kazali su iz CGO.

Takođe dodaju, imajući u vidu tradicionalnu rasprostranjenost zloupotrebe ličnih podataka uoči izbora, a sve u cilju ispunjenja uslova za potvrđivanje listi ili kandidatura, vjerujemo kako je ovaj put neophodna efikasna reakcija AZLP, koju moraju pratiti i shodni postupci od strane tužilaštva.

“CGO poziva medije, druge NVO i međunarodne institucije/organizacije, ali i druge odgovorne subjekte u Crnoj Gori, da se zainteresuju oko ovog pitanja, koje uporno baca sjenku na regularnost izbornog procesa u CG, a ostaje ispod radara”, zaključuju u saopštenju.

Izvor: CDM

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta