Četiri tipa ljudi koji daju previše sebe

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Posljednjih godina, termin burnout se pominje kao stanje uobičajeno i prisutno među ljudima koji daju previše sebe na poslu. Odlikuju ga osjećanje premora, nepovezanost sa poslom i nešto lošiji rezultati na radnom mjestu.

Međutim, ovo izgaranje nije prisutno samo na poslu, već se može odnositi i na druge društvene oblasti, naročito partnerske i porodične odnose. Može se pokazati u skoro svakoj situaciji i okruženju u kojima osjećamo dug period stresa, anksioznosti ili jednostavno nestrpljenja. Selina Barker se tim detaljima bavila u svojoj knjizi Burnt Out i izdvojila je četiri arhetipa osoba koje pretjeruju i daju previše sebe.

Ona koja previše daje

Vi ste ona osoba od koje prijatelji traže savjete i kod koje dolaze da se požale. Stalo vam je do njihovih osjećanja i volite da im pomažete, ali usput dajete previše sebe i pretjerano se iscrpljujete. Za vas je ključan simptom emotivne iscrpljenosti i čini vam se da nemate dovoljno vremena za sebe i svoje potrebe, zbog fokusiranja na druge.

Osjećate se loše kada ne možete da pomognete drugima, ali morate voditi računa i o sebi. Pronađite vrijeme za aktivnosti koje vas ispunjavaju, mala zadovoljstva koja odmaraju mozak i pune baterije i trudite se da vrijeme provedeno sa drugim osobama prija ne samo njima, nego i vama.

Ona koja previše čini

Za vas je tipična lista obaveza koje treba ispuniti i obožavate da sklanjate jednu po jednu stavku sa nje. Međutim, problem nastaje kada obaveza ima previše i kada je jednostavno nemoguće postići sve. Umjesto da se povučete, vi tada pomahnitalo pokušavate da završite sve i vrlo brzo postanete fizički iscrpljeni. U normalnim okolnostima, dobro ste organizovani, ali morate naučiti da se nosite sa onim posebnim situacijama van vaše kontrole.

Prije svega, treba vam odmor, i to i fizički i psihički. Dobra ideja je potpuno isključivanje uređaja, odnosno digitalni detoks u kome nema provjeravanja mejlova i liste obaveza, makar na jedan dan. A ako ne možete potpuno da mirujete, radite nešto što je i produktivno i ispunjavajuće, poput kuvanja.

Ona koja je previše ambiciozna

Kod vas je sve po planu i tačno znate šta želite da postignete u životu i do kada. Organizovanost vam je jača strana, ali lako možete pregoreti ako ne stanete na vrijeme i to vas može koštati. Bez obzira na to što vaš uspjeh djeluje impresivno u očima drugih ljudi, u vama tinja strah od neuspjeha, koji i jeste jedan od glavnih pokretača.

Kada pretjerate, to zna da vas stigne na više nivoa. Ne samo da imate krizu samopouzdanja, već ne vjerujete ni drugim ljudima i agresivno odbijate njihovu pomoć. Zato je za vas bitno da budete prizemni i da nađete neke aktivnosti koje vam prijaju, a nemaju nikakve veze sa karijerom i napredovanjem. Neki od prijedloga su baštovanstvo ili vožnja bicikla, jer će vam pomoći da se opustite.

Ona koja previše misli

U normalnim okolnostima, funcionišete odlično i ne postoji problem koji ne možete da riješite ako malo porazmislite. Međutim, kada pregorite, vaš fokus nestaje i misli lutaju. U tom trenutku teško se koncentrišete i čini vam se da vas je mozak izdao. A druga mogućnost je da on nikako da se isključi i nastavljate da se brinete o stvarima van vaše kontrole.

Ono što je najbitnije kod vas je da “izađete iz sopstvene glave” da ne biste osjetili mentalno preopterećenje. To znači da vam prijaju fizičke aktivnosti razne vrste, ali i drugi zadaci kojima vaš mozak mora potpuno da se posveti tako da neće moći da se bavi nevažnim stvarima. Sudoku i druge vrste zagonetki mogu da budu rješenje, ali ne zaboravite ni da prošetate i promijenite sredinu.

Izvor: Stylist

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta