Foto: Pixabay

Češka je otkrila “mrežu uticaja” finansiranu od strane Rusije koja je planirala uticati na predstojeće izbore za EU, saopštio je Radio Prague International, službena međunarodna radio stanica Češke.

Češka civilna protivobavještajna služba, Služba za informacijsku sigurnost (BIS), otkrila je neke od učesnika unutar zemlje, a prema navodima premijera Petra Fiali, utvrđeno je da je osumnjičene finansirala Moskva.

Prema press službi BIS-a, operacija je započela prošlog proljeća i imala je za cilj razotkrivanje onih koji su se planirali miješati u politiku drugih zemalja. Takođe su primijetili da Moskva ima veliki uticaj u EU, prenosi ukrajinski vojni portal Militarnyi.

Premijer Petr Fiala zahvalio je protivobavještajnim službama i rekao da su češke sankcije bile usmjerene na dvoje uticajnih ljudi koji su finansirali prorusku novinsku stranicu Glas Evrope. Prvi je ukrajinski građanin i proruski političar Viktor Medvedchuk, koji je finansirao web stranicu, a drugi je Artem Marchevsky, izraelski državljanin koji je upravljao internetskom publikacijom.

Budući da su ti pojedinci uvršteni na popis sankcija, njihovi računi u zemlji su zamrznuti, a njihova web stranica blokirana.

Izvor: Dnevni avaz

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta