CEGAS: Lokalni izbori istog dana bili bi korak naprijed

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: cegas.me

Lokalni izbori u jednom danu bili bi korak naprijed ka demokratiji, ocijenili su iz Centra za građanske slobode.

Iz CEGAS-a podsjećaju da su tokom svog djelovanja u oblasti reforme izbornog zakonodavstva i javne uprave u više navrata apelovali na državne organe da usvoje Zakon o lokalnim izborima.

“Na dnevnom redu Skupštine se pojavila inicijativa za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi se lokalni izbori u 17 ili 18 opština održali u jednom danu. Održavanje lokalnih izbora u jednom danu bi bio prvi korak ka onome što je suštinska reforma lokalne samouprave”, navodi se u saopštenju.

Kontinuirana degradacija i obesmišljavanje lokalnih izbora, kažu iz CEGAS-a, imale su ozbiljne negativne posljedice na razvoj jedinica lokalnih samouprava.

“Nepodnošljiv način politizacije ide dotle da je postalo normalno da predjsednik Vlade i države vode lokalnu kampanju, a da su osnovne poruke, čak i u najmanjim jedinicama lokalne samouprave, vezane za “odbranu” raznih viđenja nacionalnih tendencija, politika, shvatanja. Ovaj vid funkcionisanja apsolutno ne ide u prilog normama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi”, ističe se u saopštenju.

Iz CEGAS-a podsjećaju kako je predsjednik države Milo Đukanović raspisao lokalne izbore na Cetinju, u Petnjici i Mojkovcu za 5. decembar, prije nego što je na Skupštini razmotrena inicijativa o održavanju lokalnih izbora u 17 (ili 18) opština u jednom danu.

“Na ovaj način, nastavlja se višedecenijska praksa opstruiranja zakonodavnih reformi u oblasti lokalnih izbora”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTCG

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta