Search
Close this search box.

CEFTA i WB6 CIF se ujedinjuju kako bi osnažili glasove preduzeća

Foto: Represent

U cilju unapređenja saradnje sa poslovnim subjektima i jačanja njihove uloge u regionalnoj ekonomskoj integraciji, CEFTA Sekretarijat i Investicioni forum 6 komora Zapadnog Balkana (WB6 CIF) potpisali su u Briselu Memorandum o razumijevanju. Ovaj sporazum postavlja temelje za jaču saradnju i razmjenu informacija koje će podstaknuti stvaranje Zajedničkog regionalnog tržišta pod okriljem Berlinskog procesa.

Na ovaj način, obje organizacije, kako je saopšteno, pokazuju posvećenost promovisanju efikasnih trgovinskih tokova između CEFTA strana i podsticanju regionalne ekonomske integracije. Usklađivanjem napora, CEFTA Sekretarijat i WB6 CIF teže da podrže pravovremenu i efikasnu implementaciju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i novog Plana rasta za Zapadni Balkan, poboljšavajući usklađenost sa Evropskom unijom.

„Poslovni subjekti treba svakodnevno da vide stvarna poboljšanja na terenu, a kako bismo to postigli, ključna su snažna partnerstva, poput onoga koje godinama imamo sa CEFTA Sekretarijatom. Želimo da pohvalimo njihov rad na olakšavanju trgovine i radujemo se nastavku širenja naše saradnje, kako bismo postigli bržu i efikasniju trgovinu u regionu“, rekao je Lulzim Rafuna, predsjedavajući WB6 CIF.

Ključni elementi ove saradnje uključuju jačanje javno-privatnog dijaloga, promovisanje olakšavanja trgovine, podršku digitalizaciji i organizovanje zajedničkih događaja kako bi se povećala vidljivost reformskih procesa koji promovišu jedinstveno tržište i investicione destinacije na Zapadnom Balkanu.

„Zajedno smo jači u ulaganju napora ne samo u promociju trgovine robom i uslugama, već i u jačanju glasova naših kompanija na Zapadnom Balkanu. Integracijom njihovih potreba i izazova u naše politike i inicijative njegujemo istinski poslovno orijentisano okruženje Ovo je saradnja koja stoji uz poslovne subjekte i za poslovne subjekte. Stoga smo posvećeni otključavanju novih mogućnosti i pokretanju pozitivnih promjena za biznise i ljude širom Zapadnog Balkana“, izjavila je v.d. direktora CEFTA-e Danijela Gačević.

Predstavnici obje organizacije su prepoznali potencijal ove saradnje za Zapadni Balkan, predviđajući uzajamne koristi kroz zajedničke napore i zajedničku stručnost u naredne četiri godine.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci