nadnaslov

Canović: “Evropa sad” ugroziće finansije opština na sjeveru

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Program “Evropa sad” ugrozio je finansije pojedinih opština na sjeveru i doveo ih u nepovoljan položaj, ocijenio je funkcioner Socijaldemokrata (SD) i predsjednik opštine Plav Nihad Canović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

On je saopštio da su opštine sa sjevera već upozorile na milionske gubitke u slučaju primjene tog programa, odnosno da će povećati nezaposlenost, a upitno je od čega će se finansirati lokalne samouprave.

“Evropa sad može da poveća standard zaposlenih, ali me je strah da ne dođe do otpuštanja određenog broja radnika.Od pojave virusa i konstituisanja Vlade imamo sve manje radnih mjesta. Da bi taj program bio efikasan, moramo imati radna mjesta kroz koja ćemo povećavati standard građana. Ova Vlada to nije imala u vidu i bavila se političkim – marketing mjerama, a ne konkretnim problemima. Ministar je shvatio da smo u pravu i predložio da, kroz izmjene zakona, poboljšamo određene prihode. One nijesu prošle u parlamentu i sada smo u situaciji da ćemo zavisiti od volje ministra finansija da li će, nekoj opštini sa sjevera, pomoći kroz tekuću budžetsku rezervu”, kazao je Canović.

Negativan efekat “Evrope sad” je, smatra, puno veći od pozitivnog, pa je konstatacija da već daje rezultate nonsens.

“Djelovanje ove vlasti osiromašuje Crnu Goru i ne samo da ne dovode nove investitore, već i ovi dosadašnji odlaze. Investitori ne vide perspektivu u državi gdje se, iz dana u dan, mijenja odnos prema njima. Političari daju sebi za pravo da targetiraju određene biznismene i nazivaju ih raznim imenima, a ministar Jakov Milatović je sam priznao da nema novih investicija zbog nestabilne političke situacije”, ističe Canović.

Za ovu Vladu se, smatra, vežu dominantno loši rezultati kada je riječ o ekonomiji, a sve što je plasirano kao dobar proizvod pokazalo se kao farsa.

“Nijesmo zadovoljni odnosom Vlade prema Plavu”

Zbog aktuelne situacije na državnom, kako ističe, lokalni nivo je potpuno zanemaren, pa naredna vlada mora promijeniti pristup prema sjeveru i lokalnim zajednicama.

“Kao predsjednik opštine Plav nijesam imao nijedan sastanak sa resornim ministrima, da bismo pričali o projektima koji se tiču lokalnog stanovništva, iako sam inicirao iste. Sastanci su potrebni kako bi razgovarali o predlogu budžeta, prioritetima građana Plava i šta je to što bi, u najkraćem roku, donijelo benefite lokalnoj zajednici”, dodaje Canović.

Vlada nema dovoljno legitimiteta da potpiše Temeljni ugovor

Vlada Zdravka Krivokapića je imala više od godinu da potpiše Temeljni ugovor sa Crkvom Srbije, pa je ponovna aktuelizacija tog pitanja čisto politikanstvo, smatra Canović.

Ova Vlada, dodaje, nema dovoljno legitimiteta da potpiše takav ugovor.

“Vjerujem da to nije ni u interesu crkve i da to treba ostaviti na odlučivanje nakon 4. februara. Vlada koja ima veći legitimitet parlamenta i poslanika treba da se time bavi”, kazao je Canović.

Vlada dovela do stagnacije EU integracija

Navodi da, zbog gubitka fotelja, pojedini ministri organizuju proteste i po svaku cijenu žele da ostanu na pozicijama koje su, dodaje, nezasluženo dobili.

“Ministri pozivaju građane da odbrane izbornu volju od 30. avgusta, što je čista manipulacija. Poslanici negoduju zbog učinka ove Vlade, ali nijesu imali hrabrosti da je smijene. Evidentno je da je došla voda do poda i da je određena parlamentarna grupacija spremna da povuče jedini ispravan i odgovoran potez- smijeni vladu koja ne daje rezulate, koja je zarobila društvo i vodi ka stagnaciji puta u EU. Kako je EU glavni spoljnopolitički cilj i ako ne isporučujemo rezultate, onda ova Vlada zaslužuje smjenu”, poručio je Canović.

Narativ u kojem akteri parlamentarne većine pokušavaju da privole manjine da budu dio ove vlasti a konstantno čine suprotno, ogolio se u nedavnom govoru ministarke Bratić, smatra Canović.

“Njen govor je bio pokazatelj onoga što Vlada radi posljednjih godinu – etnički čisti državnu upravu od predstavnika manjinskih naroda. Nedopustivo je da se javni funkcioner tako ponaša. Podjele nijesu dobre za društvo i opterećuju nas na putu EU”, zaključio je Canović.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta