Foto: Pobjeda

Predsjednik Odbora Glavnog grada Demokrata i član Glavnog odbora te stranke Vladimir Čađenović, koji je u petak izabran za izvršnog direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), u februaru 2015. godine je, zajedno sa Aleksom BečićemZdenkom Popović i još pedesetak čanova Odbora Glavnog grada, napustio Socijalističku narodnu partiju i u aprilu te godine formirao Demokratsku Crnu Goru.

Cijepanju SNP-a prethodio je Kongres 23. novembra 2014. godine na kojem je Srđan Milić pobijedio svoje protivkandidate Aleksu Bečiča i Aleksandra Damjanovića. Tom prilikom Bečić, budući lider Demokrata, je kazao da su na Kongresu odlučili centri moći van partije.

Čađenović je nakon toga u februaru 2015. godine predvodio dio od 50 članova podgoričkog SNP-a koji je napustio tu partiju.

– Ostavku na funkciju člana Odbora Glavnog grada, za sada je podnijelo ukupno 50 članova, čije su pisane izjave uredno dostavljene arhivi SNP Podgorica – rekao je Čađenović 2. februara 2015. godine čime je formalno počeo proces formiranja Demokrata Crne Gore od dijela Socijalitičke narodne partije.

Čađenović je, kako se navodi u biografiji, rođen 1984. u Podgorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Pravni fakultet je završio na Univerzitetu Crne Gore gdje je i započeo radnu karijeru 2008. godine kao šef Odsjeka za studijska pitanja na Odjeljenju pravnog fakulteta u Budvi, a potom kao šef Studenske službe na Institutu za strane jezike Univerziteta Crna Gora, gdje je od 2011. godine obavljao poslove sekretara. Advokaturom se bavio od 2016. godine.

Nema nikakvog iskustva u elektroenergetskom sektoru pa se njegovo imenovanje na najznačajniju funkciju upravo u tom sektoru države može nazvati pravim imenom – partijskim zapošljavanjem. Sa pozicije opozicionog funkcionera Čađenović je pak kritikovao partijsko zapošljavanje koje je sprovodio DPS.

– Sa pravom se ukazuje na propuste objavljivanja oglasa koji traju jedan dan, jer govori da se radi o namještenim oglasima, što budi sumnju u partijsko zapošljavanje – izjavio je 2017. godine Čađenović koji je do svoje fotelje došao nezakonitom podjelom funkcija po dubini partija nove parlamentarne većine.

Čađenović je nakon Rovčanina koji je nedavno izabran za izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore već drugi visoki funkcioner Demokrata koji je bez iskustva u energetskom sektoru izabran na najveću funkciju. To ukazuje da se provodi partijski dogovor unutar parlamentarne većine o raspodjeli fukcija po dubini iako su Demokratre nekoliko puta demantovale postojanje tog dokumenta.

Pravi politički uspon Čađenović počinje nakon što je napustio SNP i učestvovao u formiranju Demokratske Crne Gore. Postao je član Predsjedništva Demokratske Crne Gore i predsjednik Kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada. Predsjednik je Odbora Demokrata Glavnog grada Podgorica. Bio je i poslanik u Skupštini Crne Gore.

CEDIS se 30. juna 2016. godine izdvojio iz Elektroprivrede Crne Gore, od kada posluje kao samostalni pravni subjekat sa licencom za obavljanje poslova operatora distributivnog sistema. CEDIS se bavi distribucijom električne energije, izgradnjom i održavanjem distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 414 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta