Odluka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta o poništenju “Konkursa za sufinasiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini” izazvala je burne reakcije umjetnika na društvenim mrežama, koji su negodovali i zbog najavljenog smanjenja budžeta za kulturu.

U odluci koja je juče objavljena na sajtu resornog ministarstva, a koju je potpisala ministarka Vesna Bratić navodi se da je na konkurs pristiglo 230 prijava, ali da ih Komisija nije razmatrala.  

U obrazloženju odluke o poništavanju Konkursa ističe se da je bivše Ministarstvo kulture bilo o obavezi da donese odluku o raspisivanju konkursa, kao i da finansijska sredstva za predmetni oglas nijesu odobrena Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.  

Iz kabineta ministarke Bratić nijesmo dobili komentar jučerašnje odluke, ali umjetnici su bili raspoloženi da saopšte razloge svog nezadovoljstva.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević rekao je da se to udruženje više puta obraćalo novom Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali da odgovora nije bilo.

Igor Rakčević

“Volio bih da se ovdje radi o nerazumijevanju savremenih kulturnih potreba u Crnoj Gori, ali me redoslijed događaja u resoru kulture u tome demantuje. Mnogi umjetnici veći dio svoje egzistencije zasnivaju na ovakvim konkursima, pogotovo samostalni umjetnici, koji nemaju stalno zaposlenje ili neki povlašćen status. Pored neostvarivanja javnog interesa, čini mi se da imamo i veliki socijalni problem”, rekao je Rakčević.  

Nerazmatranje pristiglih 230 prijava na Konkurs, inicijatorka osnivanja kulturne baze KUNST, slikarka Ivana Stanić komentariše kao nepriznavanje i demoralisanje umjetničkih napora u nastojanju da sebi obezbijede neophodnu pomoć u vremenu pandemije. Ona smatra da je najavljeno smanjenje budžeta za kulturu na 0,8 odsto nezakonito, kao i da je time doveden u pitanje opstanak velikog broja slobodnih i neafirmisanih umjetnika.

Ivana Stanić

“Nepročitane prijave umjetnika su nešto što je suludo, jer im je to možda jedini izvor prihoda. Nijesu umjetnici ti koji samo nešto traže. Naprotiv, nikada problem nijesmo pravili, očigledno samo ćutimo. Sada smo se oglasili, jer smo amputirani iz društva. Voljeli bi da znamo šta će se dalje dešavati. Zakonska je obaveza da budžet za kulturu bude 2,5 odsto, a najavljenih 0,8 je neprihvatljivo. Da li će uopšte više biti podrške umjetničkim projektima?”, pita se Stanić.

Prijedlog budžeta za 2021.
godinu

U isčekivanju odgovora resornog ministarstva, na društvenim mrežama i dalje se vodi polemika oko ove teme.  

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta