Gradski portal

Britanski šef diplomatije: Glasaćemo za rezoluciju o Srebrenici u UN-u i javno prozivati one koji joj se protive

Britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da će njegova zemlja glasati za rezoluciju o Srebrenici kada bude na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Na javnoj sjednici koja je održana u Domu lordova, Komitetu za međunarodne odnose i odbranu, državni sekretar za vanjske poslove Dejvid Kameron iznio je stav Vlade u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici.

„Izuzetno je depresivno da Srbija i Republika Srpska pokreću kampanju protiv poništavanja rezolucije. U Srebrenici je bio genocid. Mislim da se svi sjećate Srebrenice i to je bio genocid, jedan od najgorih koje smo vidjeli na našem kontinentu u posljednjih nekoliko decenija. Ujedinjeno Kraljevstvo će glasati za rezoluciju, javno ćemo se zalagati za usvajanje rezolucije i prozivati one koji se tome protive“, rekao je Cameron.

Podsjećamo, rezolucija o Srebrenici trebala bi se naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a u ovom mjesecu, a već je izazvala veliku pažnju.

Sponzori rezolucije su Njemačka i Ruanda, a brojne zemlje već su najavile da će je podržati.

S druge strane, rezoluciji se, bez ikakvog opravdanog razloga, protivi Srbija i Rusija, kao i zvaničnici bh. entiteta RS, koji su putem stalnog predstavništva Ruske Federacije u UN-u sinoć obezbijedili obraćanje članice predsjedništva BiH Željke Cvijanović na Savjetu bezbjednosti UN-a, koja je tom prilikom iznijela brojne neutemeljene tvrdnje na račun sigurnosne situacije u BiH.

Replicirali su joj ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kao i ambasadori brojnih država svijeta.

izvor: Klix.ba

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije