Foto: Gradski.me

NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

Optuženi Milan Brajović danas je u podgoričkom Višem sudu govoreći o slabostima Sky aplikacije kao dokaza i pojašnjavajući zašto ga treba izuzeti iz spisa predmeta, predočio je šemu zahvaljujući kojoj, kako je kazao, sudije koje mu sude lako mogu postati on, odnosno naći se u situaciji da budu okrivljeni.

“I vi časni sude za 300 eura sjutra možete da budete optuženi kao mi”, kazao je Brajović.

Brajović je jedan od optuženih za pripadništvo kriminalnoj organizaciji Stefana Đukića i Emila Tuzovića koja je prema stavu SDT-a formirana radi likvidacije tužilaca i policajaca ali prebijanje bivše sutkinje Biljane Uskoković.

Ovaj optuženi je podsjetio na stav odbrane i optuženih da je Sky operativni podatak kao i da se do te informacije došlo hakerskim upadom na server koji se nalazi u Francuskoj i da su tamošnji pravosudni organi naredbu za hakovanje odobrili ciljano na grupu u Belgiji i jednu grupu u Francuskoj.

Međutim prilikom hakovanja preuzeti su podaci koji se odnose i na druge korisnike mimo ciljnih grupa u Francuskoj i Belgiji.

Iz tog razloga, kako je Brajović pojasnio, naredba je koncipirana na način da svi podaci koje je sa servera u Francuskoj skinula firma ,,Elektron“ budu prebačeni na hard disk i da se potom djele državama preko Europola.

“Ali kada se neznanje spoji sa lošim namjerama i političkim uticajem onda Sky aplikacija ovakvu kako je gledate kao dokaz postaje oružje u rukama svih nas. U razgovoru sa francuskim tužiocim apreko posrednika dobio sam pojašnjnje da je Sky predstavlja oružje uz pomoć kojeg svako da završi iza brave”, kazao je Brajović.

Dovoljno je da da četri osobe na bilo kojoj društvenoj aplikaciji naprave lažne naloge sa imenima tužioca, sudija ili političara sa njihovim slikama.

Sledeći korak je otpočinjanje komunikacija između tih lažnih profila gdje u porukama pišu o životu, poslu, društvenim dešavanjima u Crnoj Gori ali između sebe šalju poruke koje ukazuju na krivično djelo.

“Podsjećam da je život jednog sudije javan jer su njegova suđenja i presude dostupne javnosti. Posle izvjesnog vremena sa lažnog profila sudije poslaće dojavu o terorističkom napadu na Francusku nakon čega će organi te države proslijediti taj podatak našoj policiji”, kazao je optuženi Brajović.

SPO će, kako je kazao, napraviti službenu zabilješku, uporediti poruke sa lažnog profila sa stvarnim dešavanjima u životu tog sudije tužioca ili političara a kada se dođe do poklapanja za državne organe je to gotova stvar.

“Znači li da ste Vi taj profil. E tako traže od Vas da nam sudite”, kazao je Brajović pokušavajući da objasni sudu kako je stigao na optuženičku klupu.

On je sudu pojasnio šta je želio da kaže kada je za naše istražitelje kazao da su neznaveni u obradi sirovih podataka koje im je dostavio Europol.

“Naredbom suda u Francuskoj naloženo je da sve privatne poruke treba uništiti i bazirati se na krivično djelo ali na način da se prati da li osumnjičeni (evo ja na primjer) imam telefon, da li pratim i sastajem sa sa nekim. Međutim, naše Tužilaštvo je zloupotrijebilo Sky aplikaciju a sve kako bi stekli nezakonitu slavu i rezultate u vezi poglavlja 23 i 24”, kazao je optuženi Brajović.

On je naglasio da je predmet u kome je on jedan od optuženih praćen uživo ali da uprkos toj pogodnosti nije ponudilo ni jedan jedini dokaz da je Milan Brajović imao zadatak da prati nekog.

“Pored toliko video nadzora i službenika policije nema ni jednog dokaza protiv mene što dokazuje da ja nisam bio korisnik telefona sa kojeg sam navodno komunicirao”, kazao je on.

Brajović je posle ovog izlaganja od suda zatražio da mu saopšti kome treba da se vjeruje.

“E sad mi kažite, u koga treba da uperimo prstom i kome da se vjeruje sudijama ili onima što pišu i potvrđuju ove nezakonite optužnice. Da li je ovo pravda i pravo”, kazao je na kraju Brajović.

Pored Tuzovića, Đukića i Brajovića na spisku optuženih nalaze se i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović i Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

Specijalno policijsko odjeljenje je 13. avgusta 2021. godine u Podgorici, Baru i Danilovgradu uhapsilo pet pripadnika ove kriminalne organizacije.

Ime Baranina Stefana Đukića, koji se ranije prezivao Mandić, i Emila Tuzovića iz Podgorice poznati su javnosti po pokušaju ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u Odesi, krajem maja 2020. godine.

U policijskim evidencijama oni su označeni kao pripadnici barskog klana na čijem se čelu nalazio pokojni Alan Kožar koji je ubijen 2020. godine u Grčkoj.

Barski klan je blizak škaljarskom i nastao je kao ogranak mafijaškog kartela koji predvodi Luka Bojović.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta