Foto: Gradski.me

Predsjednik Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović izbore u Srbiji 17. decembra vidi kao nagovještaj okončanja ere Aleksandra Vučića, koji više nije siguran da će njegova mašinerija, uz sve zloupotrebe i mahinacije, uspjeti da namakne većinu glasova za njegovu SNS. Ocjenjujući predizborni potencijal opozicije, Božović kaže da su najveće šanse u Beogradu, čije bi osvajanje značilo početak Vučićevog kraja.

Božović smatra da predstojeći izbori u Srbiji možda neće rezultirati promjenom vlasti, ali će okrnjiti neprikosnoven autoritet Aleksandra Vučića koji više nije siguran u svoj rejting. Ako u Beogradu doživi poraz, to će biti početak kraja Vučićeve ere.

“Sa druge strane, koliko je Vučić nesiguran kako stoji u Srbiji, i da li njegov aparat ovog puta može da donese tolike glasove, što zloupotrebom, ucenama, kupovinom glasova, govori i to se kako se u kampanji ponaša i Ivica Dačić i Socijalistička partija Srbije, koja je sve slobodnija u svojim nastupima, što pokazuje da se više ne boje Vučićevog režima, čak do toga da se pominju i pregovori za sastav Vlade”, kazao je Božović za Gradsku RTV.

Tekuću predizbornu kampanju u Srbiji, Božović ocjenjuje kao najprljaviju do sada.

“Zloupotrebom vlasti i pojedinih službi, kao i diskreditacijom opozicije i objavljivanjem privatnih snimaka, Vučić želi da, 15 dana pre izborne tišine, skrene pažnju sa najvažnijih tema. S druge strane, opozicija ima najviše šansi u Beogradu, tu stoji najsolidnije, dok, kada je u pitanju Srbija, imaju veliku pomoć javnih ličnosti koji su se uključili u kampanju za što veću izlaznost, i mislim da će time odziv gradjana biti bolji”, objašnjava Božović.

Odgovarajući na pitanje – koliko je, imajući u vidu i odredjene tekstove u evropskim i američkim medijima, odnos Zapada uticao na Vučićev položaj, Božović kaže da je taj uticaj velik i da je veoma važno što su medjunarodni mediji, kao i pojedine važne medjunarodne adrese pokrenule temu korupcije u Srbiji.

“Mislim da nikada nije bilo više korupcije u istoriji ove zemlje, nego za ovih 10-12 godina, koje su bukvalno predstavnici ovog režima, na čelu sa Aleksandrom Vučićem ukrali, i mislim da ćemo teško moći da znamo o razmerama te pljačke dok se ne promeni vlast. Taj Vučićev spin, koji je imao svih ovih 12 godina, da je neki bivši režim krao, pokazalo se da je upravo takav njegov režim”, zaključuje Božović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta