NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

Sastanak predstavnika Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete završen je. Predsjednik Sindikata Radomir Božović rekao je da su se dogovorili na radnoj grupi da ne daju izjave javnosti o toku pregovora dok ne postignu konačan dogovor.

Kazao je da će poslati prijedlog Ministarstvu finansija o uvećanju zarada i očekuju odgovor do petka ili ponedjeljka.

“Razgovor je bio u fer atmosferi, konstruktivan”, rekao je Božović.

Kazao je da ih podržava preko 60 odsto prosvjetara da pokrenu štrajk.

“Nadamo se da neće doći do štrajka”, rekao je on novinarima.

Predstavnici Sindikata prosvjete Crne Gore ranije danas sz došli na sastanak u zgradu Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija gdje se održava sastanak povodom toga što im plate od januara nijesu uvećane deset odsto.

To je  prvi sastanak radne grupe koja će da razmatra izmjene Granskog kolektivnog ugovora. 

Predstavnici Sindikata kažu da će tokom dana predati odluku da pokreću generalni štrajk 19.februara.

Ako se u međuvremenu dogovore sa nadležnima, povući će tu odluku. Kažu da zahtjevaju jedno – da se ispoštuje GKU i uveća im se zarada deset odsto.
Ističu da ne traže dodatno uvećanje koeficijenata i da im nije prihvatljiv prijedlog Ministarstva da im se zarada uveća 15 odsto u neto iznosu.

Komentarišu da bi to značilo da im se neće uvećati doprinosi za penziju, ali da očekuju danas na sastanku da se objasni detaljnije ponuda nadležnih. Podsjećaju da su sa ranijim predstavnicima Vlade potpisali da im se koeficijenti uvećaju 20 odsto 2023, te je GKU propisano dalje uvećanje od po deset odsto početkom 2024.i 2025.godine. Predstavnici Sindikata kažu da je neizvjesno hoće li doći do kompromisa, može li se to desiti odmah danas ili se ti pregovori mogu i odužiti.

Štrajk je zakazan za 19. februar kada je najavljeno da se obustavlja nastava, te bi nastavnici dolazili u školu četiri sata, ali ne bi držali časove.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta