Foto: Gradski.me

Uprava policije je u periodu od aprila 2022. do kraja 2023. podnijela 4 krivične prijave protiv svojih službenika, zbog sumnje da su počinili krivična djela vezana za torturu, zlostavljanje i kršenje osnovnih ljudskih prava građana, kažu za Gradsku RTV iz te institucije. Sa druge strane, prekoračenje ovlašćenja policijskih službenika notirali su i u NVO sektoru i instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda tokom 2022. godine formirala je 62 premeta zbog pritužbi na rad službenika UP, dok je taj broj tokom prošle godine porastao na 67.

„Dakle trend podnošenja pritužbi, odnosno pokretanja postupka po soptvenoj inicijativi, blago je porastao, s tim što je trend utvrđivanja prava blago spušten u odnosu na prethodne godine”, kazao je savjetnik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Mensur Bošnjak.

Pritužbe pristigle na SOS telefon Građanske alijanse najviše su se odnosile na postupak uzimanja obavještenja od građana i način na koji su inspektori razgovarali sa njima, ističe Aleksandra Dubak, projektna koordinatorka u toj NVO.

„Imamo recimo I pritužbe koje su se ticale prekoračenja policijskih ovlašćenja, te smo u tim slučajevima pomagali građanima u smislu sastavljanja pravnih dopisa, sastavljanju krivičnih prijava, ali i slanju dopisa i urgencija, kako Etičkom odboru, tako Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Unutrašnjoj kontroli policije, ali imali smo i određene urgencije Sudskom savjetu na račun postupanja sudija, jer smo recimo imali pritužbe koje su se odnosile na zloupotrebu službenih ovlašćenja od strane određenih sudija”, navodi Dubak.

Neki od slučajeva, dodaje Bošnjak, opravdano su uznemirili javnost, naročito slučaj postupanja policijskih službenika prema albanskim državljanima na graničnom prelazu Sukobin. Na sopstvenu inicijativu Zaštitnik je, kaže Bošnjak, formirao predmet i utvrdio kršenje prava od strane policijskih službenika i tokom postupanja na graničnom prelazu, ali i tokom sprovođenja djelotvorne istrage.

“S tim u vezi date su preporuke MUP-u, Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije, da ispita da li postoji odgovornost tih policijskih službenika starješinskog kadra, gdje su nas oni povratno obavijestili da su sproveli postupak i da su utvrdili disciplinsku odgovornost tog starješinskog kadra koji je bio prisutan na licu mjesta”, objašnjava Bošnjak.

Iz Uprave policije kažu da ispituju i sankcionišu svako neprimjereno postupanje policijskih službenika prema građanima, naročito u slučajevima torture.

„Od strane Uprave policije su u periodu od aprila 2022. do početka 2024. godine podnijete krivične prijave protiv četiri policijska službenika, zbog sumnje da su izvršili krivična djela koja su predmet Vašeg interesovanja”, navode iz UP.

Sudske postupke koji se zbog torture vode protiv policijskih službenika pred osnovnim sudovima prate i u Građanskoj alijansi.

„To su znači prvostepeni postupci za slučajeve torture, tako da o istima redovno izvještavamo. Tokom ove godine ćemo objaviti jedan izvještaj koji će biti sveobuhvatna slika ovih slučajeva i postupaka – na koji način su vođeni i, ako bude pravosnažnih presuda, kakvo je naše mišljenje, kakve su zapravo one u odnosu na ono što je učinjeno od strane policije. Pratimo slučajeve torture Boljević i Mugoša. Kada izvještavamo o istima primjećujemo da je najveća zainteresovanost građana i medija vezano za te predmete”, objašnjava Dubak.

Iz Kancelarije Zaštitnika kažu da slučajeve, u kojima utvrde postojanje elemenata bića krivičnog djela, dostavljaju nadležnom državnom tužilaštvu na upoznavanje i eventualno postupanje. Kako zaključuju, važno je da svi postupci u kojima se utvrdi kršenje prava građana dobiju sudski epilog u cilju postizanja nulta tolerancija na zlostavljanje od strane policijskih službenika.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta