Hrišćani pravoslavne vjeroispovijesti danas obilježavaju Veliki petak, najtužniji dan u godini svih hrišćana, dan raspeća Isusa Hrista. Veliki petak obilježava se i farbanjem jaja koja su simbol života, odnosno novog rođenja i Isusovog vaskrsnuća. Jaja se najčešće farbaju u crvenu boju koja, prema običajima, simbolizuje Isusovu krv, a prvo obojeno jaje, čuva se do narednog Vaskrsa kao “čuvarkuća” – zaštitnik porodice.

Veliki petak dan je strogog posta kada glasna tišina najavljuje Isusovo vaskrsenje. Najpoznatiji običaj na Veliki petak je farbanje jaja, kojem se najviše raduju djeca.

Posjetili smo Prvu damu Skupštine Glavnog grada Jelenu Borovinić Bojović, koja se i ove godine odlučila za tradicionalan način farbanja.

,,Ja farbam jaja našim tradicionalnim načinom, u lukovinu.Kada se jaja potope u vodu i stave kore od luka i jaja se kuvaju. Jaja dobijaju neku prirodnu boju koja asocira na crvenu boju koja donosi radost, novi život i novo rađanje. Jedna od priča koja govori zašto se jaja farbaju crvenom bojom jeste da je Marija Magdalena prenoseći vijest da je Hrist vaskrsao, stigla do Rimskog cara i donela mu crveno jaje kao simbolični znak da je Hristos vaskrsao kada mu je i saopštila tu vijest”, kazala je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je svim pravoslavnim vjernicima, koji u nedjelju slave Vaskrs, poslala poruku ljubavi i pomirenja.

,,Želim vam da ovaj praznik provedete u radosti, u zdravlju, blagostanju i u ljubavi. Da se radujete sa svojim najmilijima, roditeljima, braćom i kumovima i da još dugo godina živimo u sreći i u radosti”, poručila je Borovinić Bojović.

Najveći hrišćanski praznik slavi se tri dana, uz tradicionalni pozdrav Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta