Borovinić Bojović: Važno je da se društvo okrene ženama

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović boravila je u zvaničnoj posjeti Skoplju, gdje je o ženskim pravima razgovarala sa Valentinom Disovskom, predsjednicom Nacionalne platforme ženskog preduzetništva Sjeverne Makedonije, i tom prilikom istakla da je važno da se društvo okrene ženama.

“Ovu posjetu cijenim jako važnom budući da je Sjeverna Makedonija u regionu prepoznata kao zemlja koja ima zavidnih 40 procentata ženskih kvota i zato vjerujem da će nam Vaše iskustvo u ovoj oblasti biti od velikog značaja”, istakla je predsjednica.

Disovska je pozdravila inicijative predsjednice poput panel diskusija na temu prava žena i položaja žena u druš​tvu i izrazila nadu da će imati prilike da u narednom periodu preciziraju saradnju, budući da je unapređenje položaja žena u društvu zadatak kojem treba sistemski pristupiti, zajednički i ujedinjeno, bez obzira na političku ili bilo koju pripadnost.

“Kapaciteti žena u ekonomiji, ali i drugim sferama nisu iskorišćeni jer je manje od 50 posto žena aktivno na tržištu rada, zbog čega moramo raditi na povećanju njihovog angažovanja”, rekla je Valentina Disovska.

Borovinić Bojović je bila gost i gradonačelnice Skoplja Danele Arsovske sa kojom je takođe, između ostalog, razgovarala o modelima povećanja ženskih kvota i veće zastupljenosti žena na izbornim listama.

“Govor mržnje i polarizacija su glavni problemi zbog kojih su žene obeshrabrene da uopšte uplove u politički svijet”, istakla je gradonačelnica Skoplja, napominjući da je ona prva gradonačelnica u proteklih 30 godina, tj. od sticanja nezavisnosti Sjeverne Makedonije.

Borovinić Bojović i Arsovska su podijelile zadovoljstvo činjenicom da su upravno one, pripadnice nježnijeg pola, na važnim i odgovornim funkcijama i izrazile nadu da će biti podstrek ostalim ženama da se bave javnim poslovima.

“U našem društvu su prisutne strukturne barijere koje sprečavaju žene da potpuno ostvare svoja prava, što posebno dolazi do izražaja na ekonomskom, političkom i socijalnom nivou. Žene su brojnije i procenat obrazovanih žena  je veći u odnosu na muškarce, ali ipak su manje zastupljene u svim sferama društva, zato moramo biti podrška jedna drugoj. Jako je važno da se društvo okrene ženama, zato što žene jesu i treba da budu naš centar”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona se zahvalila na izuzetnom gostoprimstvu i istakla da očekuje uzvratnu posjetu i konkretizaciju saradnje o važnim pitanjima koja su bila tema razgovora.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments