Search
Close this search box.

Borovinić Bojović ugostila 50 studenata sa Univerziteta Harvard

gradski

Foto: Gradski.me

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović ugostila je 50 studenata sa Univerziteta Harvard, u okviru njihove posjete zemljama Zapadnog Balkana. Sastanak je bio prilika da studenti postave pitanja iz različitih oblasti i da se bolje upoznaju sa procesima kako u Podgorici tako i Crnoj Gori.

Posjeta studenata Harvarda Podgorici izuzetno je važna za Glavni grad, ali i za državu u cjelini, ističe predsjednica Borovinić Bojović.

„To je velika čast i veliko zadovoljstvo kada imate priliku da ugostite 50 sjajnih studenata sa prestižnog Univerziteta kao što je Harvard. Razgovarali smo dosta dugo. Njihovo interesovanje, to me je jako obradovalo, bilo je veliko za Crnu Goru. Postavili su veliki broj izuzetno važnih pitanja koja se odnose na konkretne stvari koje se rade i koje će se raditi u Podgorici kao i u Crnoj Gori“, kazala je Borovinić Bojović.

Evropski put Crne Gore, isplativost izgradnje auto puta, prelazak na euro, energetska efikasnost u zemlji, ali i odluka predsjednice Skupštine da profesiju zdravstvenog radnika zamijeni politikom, bila su neka pitanja studenata.

Aleksandar Jakovljević iz Srbije, student master programa iz javnih politika na Harvardu, organizator je posjete zemljama Zapadnog Balkana.

„Ideja posjete jeste da se studenti, koji dolaze iz više od 20 različitih zemalja, upoznaju sa našim regionom, da se upoznaju sa ekonomskm i političkom situacijom našeg regiona, ali i da razgovaraju sa donosiocima odluka o tome šta je to što nosi budućnost našeg regiona i koji su to projekti, inicijative i pitanja koja će biti najznačajnija u narednom periodu“, ističe Jakovljević.

Najveći broj studenata dolazi iz SAD-a, Kine i Indije, zatim Njemačke, Rumunije, Grčke, Kolumbije, te Meksika i Bangladeša.

„Prvo smo boravili u Srbiji tri i po dana i tek smo stigli u Crnu Goru. Predivan let od Beograda do Crne Gore, tako sam uzbuđena što ću saznati više o zemlji. Upravo smo se sreli sa predsjednicom lokalnog parlamenta koja je sa nama podijelila mnogo toga, govorila je o planovima za budućnost i o tome koliko je važno prepoznati prošlost, kulturu i istoriju ove prelijepe zemlje“, objašnjava Arijana Evans, studentkinja sa Harvarda.

Njena koleginica Sintija Lo očarana je Crnom Gorom.

„Mnogi od nas, uključujući i mene, bili smo veoma prijatno iznenađeni šta je ova zemlja u stvarnosti. Zato što smo mnogo čuli o zemlji, videli smo u vijestima, ali mislim da ništa nije bolje od zadovoljstva da je i sami vidimo. Pogotovo kada su u pitanju različita iskustva i gostoprimstvo domaćina. Možemo da vidimo ne samo kulturu, grad, ulice, ljude, već i zaista cijenimo poseban aranžman da se sastanemo sa donosiocima odluka“, poručuje Lo.

Inspirisana današnjom posjetom, Borovinić Bojović predložila je i organizaciju zajedničkog sastanka crnogorskih i studenata sa Harvarda. Studenti će se do kraja posjete sastati i sa premijerom Spajićem, te brojnim ministrima.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci