Izvor: Evropska komisija

Foto: Evropska komisija

“Znate koliko je Zapadni Balkan važan za EU. Mnoge države su angažovane u regionu, a pojedine države Zapadnog Balkana su kandidati za članstvo u EU. Dakle stabilnost, prosperitet i usklađivanje sa spoljnom politikom su za nas od vitalne suštinske važnosti”, rekao je Žozep Borelj u Briselu, gdje se nalazi na sastanku ministara NATO.

„Dozvolite da naglasim saradnju između EU i NATO na Kosovu i sjeveru Kosova. Naša misija EULEKS je tamo, radi u tijesnoj saradnji sa KFOR-om i doživljava teške momente. Nastavićemo da osiguravamo bezbjednost i stabilnost u tom dijelu Kosova i na granici sa Srbijom. EULEKS ima važnu ulogu u tome, koji sprovodi godinama i nastaviće da je sprovodi. Pozivamo i Srbiju i Kosovo da povećaju sopstvenu želju da postignu sporazum kako bi račšistili svoj EU put“, rekao je Borelj.

U BiH EU ima misiju ALTHEA, koja je „naša vodeća misija na Zapadnom Balkanu“, rekao je.

„To je veoma duga misija i mandat koji joj je nedavno ponovo produžen je jasan dokaz koliko je važnosti međunarodna zajednica dala našoj ALTHEA misiji. Moramo da zatražimo od ljudi u BiH da izbjegavaju bilo kakvo ponašanje koje vodi ka razdvajanju, već da udruže snage i iskoriste prednost ovog geopolitičlkog trenutka kada proširenje postaje ključno pitanje za budućnost EU i budućnost država Zapadnog Balkana“, rekao je.

Dakle, naglasio je, „dobro je EU povećati svoju saradnju sa NATO svuda, a posebno u okviru misija EULEX i ALTHEA“.

Izvor: N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta