Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Izvor: Evropska komisija

Foto: EK
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kaže da dogovor Beograda i Prištine sprječava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na sjeveru Kosova i Metohije. Borelj se nada i nastavku razgovora o francusko-njemačkom predlogu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj kaže da je zadovoljan zbog dogovora o registarskim tablicama, koji je juče postignut u Briselu, jer će to pomoći da se prevaziđe kriza i da će sada fokus razgovora moći da se prebaci na „normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine“.

„Juče kada sam sletio u Barselonu mogao sam da podijelim da je do dogovora došlo zahvaljujući medijaciji EU i mom predstavniku koji je vodio razgovore“, rekao je Borelj na konferenciji za štampu nakon sedmog Regionalnog foruma Unije za Mediteran.

Ističe da su Beograd i Priština prihvatili predlog koji će pomoći da se prevaziđe kriza.

„Sada konačno možemo da se fokusiramo na ono što je najvažnije, a to je uspostavljanje normalnog odnosa između Beograda i Prištine“, rekao je visoki predstavnik EU.

Naglašava da je Beograd pristao da prestane sa izdavanjem tablica, a da se Priština obavezala da prestane sa primjenom kaznene mjere koje je najavila.

„Mislim da je predlog razuman. Obije strane su rekle i da će ono što je potpisano ranije biti implementirano“, istakao je Borelj.

Dodaje da je dogovoreno i da se u Briselu nastave razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Mislim da je ovo veoma važan dogovor i da sprječava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na sjeveru Kosova i Metohije“, rekao je Borelj.

Borelj je izrazio nadu da će uz podršku međunarodne zajednice, biti nastavljeni i razgovori o predlogu koji ima punu podršku Njemačke i Francuske, kako bi se postiglo trajno rješenje u odnosima Beograda i Prištine.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta