Izvršni direktor Deponije Arsenije Boljević ukazuje da Crna Gora, ukoliko želi dostići evropske standarde, treba da počne reciklažu medicinskog, životinjskog i zelenog otpada, kao i obradu guma.

„I Glavni grad i nadležno ministarstvo treba da rade na tretmanu određenih vrsta otpada koje Crna Gora sada nema mogućnost da tretira“, rekao je Boljević Gradskom radiju.

On ističe da svakodnevno stiže oko 250 tona otpada iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja. Prema njegovim riječima, problem u radu je neselektovani otpad, jer građani ne odvajaju papir, karton, plastiku i metal u kontejnere koji su namijenjeni za to.

„Po onome što dolazi kod nas, nijesmo zadovoljni kako građani poštuju prve korake u selekciji komunalnog otpada“, ukazao je Boljević.

Direktor Deponije ocjenjuje i da je jedna deponija dovoljna da obradi otpad iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja. Sa njim je saglasan i odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada Janko Krstović. Ipak, Krstović ističe da veliki problem predstavljaju divlje deponije kojih ima oko 186.

„Vrlo bitan je i otpad od starih automobila kojih u Podgorici ima dosta. U tom domenu trebalo bi proširiti poslovanje firmi koje su nadležne za skupljanje i preradu tog otpada“, naveo je Krstović.

Odbornik Demokratskog Fronta Miodrag Bešović tvrdi da je sanitarna kada podgoričke deponije preopterećena, zbog čega i druge opštine treba da imaju svoje reciklažno preduzeće. Besović, kao i direktor gradske deponije, naglašava da treba obrađivati i otpad prirodnog porijekla.

„Postoji mogućnost proizvodnje biogasa na račun otpada koji je od prirodnog materijala. Poznati su razni načini kako reciklirati i druge djelove otpada“, naveo je Bešović.

U Deponiji zaključuju da su od januara do kraja marta primili 20 hiljada tona otpada, od čega je uspješno reciklirano oko tri hiljade tona kartona, raznih vrsta papira, plastike i vrlo malo metala.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta