Search
Close this search box.

Boka: Uvjeren sam da će IBAR biti pozitivan

Mađarska će u drugoj polovini godine, kada bude predsjedavala Savjetom Evropske unije (EU), učiniti sve da politika proširenja bude u fokusu rada EU i da Crna Gora nastavi ubrzano da napreduje prema članstvu, poručio je mađarski ministar evropskih poslova, Janoš Boka.
Foto: Ministarstvo evropskih poslova

On je danas u Podgorici razgovarao sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević.

Kako su saopštili iz crnogorskog Ministarstva evropskih poslova (MEP), Boka je pohvalio rezultate koje je Crna Gora ostvarila i kazao da se dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) očekuje u junu.

On je naveo da je uvjeren da će Izvještaj biti pozitivan.

„Uvjeravam vas da ćemo u drugoj polovini godine, kada Mađarska bude predsjedavala Savjetom EU, učiniti sve da politika proširenja bude u fokusu rada EU i da Crna Gora nastavi ubrzano da napreduje prema članstvu“, poručio je Boka.

On je istakao da će Mađarska nastaviti da podržava napredovanje Crne Gore prema članstvu u EU i, u tom kontekstu, ukazao da je inicijativa Plan rasta za Zapadni Balkan dobar mehanizam da države regiona intenziviraju započete reforme.

„Boka je predstavio i aktivnosti koje Mađarska planira da sprovede za vrijeme predsjedavanja Savjetom EU, kao i plan da države Zapadnog Balkana budu uključene u najveći dio njih, kako bi politika proširenja bila u vrhu agende u toku šestomjesečnog predsjedavanja“, navodi se u saopštenju.

Gorčević je kazala da je Vlada u roku ispunila sve obaveze koje se tiču dobijanja IBAR-a.

„Sad očekujemo da Skupština odradi svoj dio posla, kako bi ogroman rad i trud koji smo pokazali prethodnih mjeseci bio adekvatno nagrađen prelaskom u završnu fazu pregovaračkog procesa“, poručila je Gorčević.

Ona je istakla da je važno da se ne propusti povoljan momenat i entuzijazam koji postoji, kako u Crnoj Gori, tako i na nivou EU u vezi sa politikom proširenja.

Gorčević je navela da je uvjerena da će, nakon što Skupština usvoji zakone, EU nagraditi Crnu Goru za ostvarene rezultate, čime će potvrditi da se zalaže za napredovanje u skladu sa mjerljivim rezultatima i zaslugama.

Ona je naglasila da će Vlada i MEP usmjeriti svu energiju i kapacitete, kako bi što više pregovaračkih poglavlja pripremili za zatvaranje na Međuvladinoj konferenciji koja će biti održana za vrijeme mađarskog predsjedavanja.

„Sagovornici su, takođe, razmijenili mišljenje o političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu, mogućim vidovima podrške koje Mađarska može pružiti Crnoj Gori u pregovaračkom procesu, kao i intenziviranju političkog dijaloga između EU, država članica i zemalja regiona“, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments