Gradski portal

Bojović: U Crnoj Gori raste skoro sve od ljekovitog bilja; Radulović: Konvencionalna medicina podržava segmente biljne terapije

Fitoterapija predstavlja liječenje biljnim sirovinama i ljekovitim biljem. Njena osnova je tradicionalna medicina, a primjena široka, ističe specijalista ljekovitog bilja doktorica Dragica Bojović. S druge strane doktorica zvanične medicine Andrea Radulović je kazala da se medicina bazira na naučnim dokazima i ekspirementalnim rezultatima te stoga nešto što u alternativnoj nije naučno dokazano nikad neće biti priznato od strane konvencionalne medicine.

Specijalista ljekovitog bilja Dragica Bojović kaže da je osnova fitoterapije tradicionalna medicina i da je njeno mjesto uz klasičnu medicinu.

Dragica Bojović

,,Nju ne možemo smatrati alternativnom medicinom jer kada je u pitanju ljudsko zdravlje nema alternative. Ne možemo liječiti bez upotrebe biljnih preparata tako da je mjesto fitoterapije veoma važno“, ističe Bojović.

U Crnoj Gori raste  skoro sve od ljekovitog bilja što nam je neophodno za preventivu i liječenje blažih oboljenja, ističe Bojović i dodaje da se fitoterapija primjenjuje za skoro svako farmakološko područje.

„Prije svega preporučujem upotrebu čaja, a zatim ostale fitopreparate u obliku kapi, meda, melema. Fitopreparat podliježe skoro svim ispitivanjima kojima podliježe i sintetski lijek. Jedina struka koja može da kontroliše fitopreparate jeste farmaceutska struka. Farmaceut znači može pacijentu da kaže gdje je mjesto sintetskom lijeku, a gdje je mjesto fitopreparatu i šta od toga može da koristi skupa“., kaže Bojović.

Andrea Radulović

Konvencionalna medicina ne priznaje modalitete alternativne, ali segment biljne terapije podržava kao dodatak konvencionalnoj terapiji u blažoj formi oboljenja ili kao samostalni lijek, kaže doktorica Andrea Radulović.

„Preporučujem često neku terapiju na biljnoj bazi. U fitoterapiji imamo dva entiteta-tradicionalnu i racionalnu. Evropska agencija za ljekove tradicionalne ljekove priznaje nakon 30 godina primjene nekog lijeka i nakog toga on postaje konvencionalni tj. lijek koji se regularno koristi u terapiji“, kaže Radulović.

Bojović zaključuje da bi bilo dobro da u službi pacijenta farmaceuti i ljekari sarađuju kako bi se na taj način razvijala zdravstvena kultura. S druge strane, Radulović navodi da se ljudi okreću alternativnom načinu liječenja kada ne vide djelotvornost konvencionalne ili zbog lake dostupnosti biljnih preparata za koje nije neophodan recept.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije