Foto: AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas tokom posjete Izraelu da je napredak u poboljšanju humanitarnog pristupa Gazi stvaran, ali da je, s obzirom na ogromnu potrebu u palestinskoj enklavi, potrebno da se ubrza.

Blinken, koji se ranije sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekao je novinarima da je Izrael napravio važne kompromise u vezi sa prijedlogom sporazuma kojim bi taoci bili oslobođeni u zamjenu za prekid vatre, ali da je na Hamasu da prihvati taj dogovor, prenosi Rojters.

Svetski mediji su ranije prenijeli da bi Hamas oslobodio taoce u zamjenu za prekid vatre od nekoliko nedjelja i oslobađanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. Razgovori su zaustavljeni oko oba glavna pitanja, zahtjeva Hamasa da se izraelske trupe povuku iz Gaze i okončaju sukob i detalja o broju i imena palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Neki izvještaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvole povratak stanovnika na sjever.

Izvor: Nezavisne novine

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta