Blinken i Borel: Zajedno očuvati stratešku orjentaciju Crne Gore

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Printskrin

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borel i američki državni sekretar Entoni Blinken u zajedničkoj izjavi naglasili su punu podršku procesu proširenja EU, uz poziv svim političkim snagama u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orjentacije zemlje.

“Pozivamo sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost u EU postale stvarnost”, navodi se u saopštenju dvojice zvaničnika.

Ističu da pristupanje EU, koje je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava.

“Ovaj region pripada EU. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regionu. U ovom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebalo da počnu bez odgađanja”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Zvaničnici su naglasili važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rješavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

“Nakon posljednjih sedmica napetosti na sjeveru Kosova, ohrabrujemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo”, ističe se u saopštenju.

EU i Sjedinjene Države, kako se navodi, ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

“Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće retorike podjela u BiH. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su da olakšaju ove korake”, kaže se i saopštenju Borela i Blinkena.

Kako je naglašeno, nakon nedavnog sastanka Borela i Blinkena prošle sedmice u Vashingtonu, EU i Sjedinjene Države saglasile su se da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu.

Izvor: Portal RTCG

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta