Mjere koje imamo trebalo bi da ostanu na snazi, bez obzira na to što imamo pad u broju oboljelih od korona virusa, saopštila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje IJZ Marija Božović.

Ona je za Dan kazala da ćemo, tek nakon izvjesnog vremena, kada budemo imali značajne manje oboljelih, imati i manji broj preminulih pacijenata.

“Tek nakon dvije, tri sedmice od pada broja oboljelih može se očekivati i pad broja preminulih pacijenata. Teško je prognozirati kada ćemo imati pravu stabilizaciju, jer su za nas ove brojke i dalje visoke. Jeste došlo do pada i mi smo to očekivali, ali da bi nam bila još bolja epidemiološka situacija, potrebno je da stopa incidencije ili broja zaraženih bude još manja”, rekla je Božović.

Potrebno je, kaže ona, da još jedan period imamo pad, a onda će doći i do smanjenja broja umrlih, pojasnila je.

“Ako se ovaj trend umanjenja oboljelih nastavi, i ako za jedno mjesec i po do dva budemo imali duplo manji broj zaraženih, onda možemo očekivati i pad broja umrlih”, rekla je ona.

Iz IJZ kažu da trenutno nijedna vakcina protiv korone nije predviđena za upotrebu kod djece, dok se samo fajzerova može koristiti za imunizaciju za uzrast od 16 do 18 godina.

Iz Instituta ističu da se oko 8,5 odsto djece i mladih do 18 godina registruje među svim potvrđenim slučajevima.

Vakcinacija djece, kažu u IJZ, trenutno nigdje u svijetu nije predviđena kao dio vakcinalne strategije iz razloga što trenutno dostupne vakcine nisu ispitivane u dječjoj populaciji te se ne raspolaže podacima vezanim za njihovu bezbjednost i učinkovitostu populaciji djece.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta