Foto: N1

Bijela kuća je saopštila u utorak da Amerikancima neće nametnuti “zdravstveni pasoš” kao potvrdu da su vakcinisani protiv kovid19, prenose svjetski mediji.

“Vlada ne podržava i neće podržati sistem koji zahtijeva da Amerikanci posjeduju taj sertifikat. Neće biti savezne baze podataka o vakcinaciji, niti bilo kakve savezne obaveze koja zahteva da svi dobiju potvrdu o tome”, rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

“Najjače interesovanje za tu ideju je među privatnim kompanijama, željnim da ponovo otvore mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi, poput stadiona ili pozorišta”, rekla je portparolka.

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena će objaviti „savjete“ s „važnim odgovorima na pitanja koja Amerikanci postavljaju, posebno oko ličnih podataka, bezbjednosti ili diskriminacije“ u vezi s tim.

„Interes savezne vlade je jednostavan: da lični podaci i prava Amerikanaca moraju biti zaštićeni, a samim tim i da se ti sistemi ne koriste nepravedno protiv ljudi“, rekla je Psaki.

Nekoliko zemalja je uvelo ili planira da uvede zdravstveni pasoš, koji pokazuje da je pojedinac vakcinisan protiv kovida19. One smatraju da bi se time olakšalo ponovno priređivanje velikih skupova i putovanja.

Ta ideja je ipak izazvala snažne kritike i zabrinutost zbog moguće diskriminacije i zaštite privatnih podataka.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta