Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet izjavio je da poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije lično nema ništa protiv dolaska pape Franja u Srbiju i da mu je rekao da će o tome raspravljati Sabor SPC.

“Što se tiče pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije mi je odgovorio prošlog ljeta da će SPC razmatrati to pitanje”, rekao je nadbiskup Nemet, u intervjuu za današnji list Politika.

On je objasio da je juna prošle godine razgovarao sa patrijarhom, kada mu je rekao da želi da papa dođe u sklopu praznovanja stogodišnjice Beogradske nadbiskupije, koje počinje od sredine 2024. godine.

“Razgovarao sam i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, njemu sam isto to rekao. Bio sam u Vatikanu i pozvao sam papu prvo usmeno, poslije i pismeno da dođe u Srbiju. Papa mi je rekao da bi jako rado došao. Prošle godine, kada se vraćao iz Lisabona, rekao je da bi posjetio i Kosovo. Kada sam pitao papu gdje će prvo, u Zagreb ili Beograd, on je rekao da bi posjetio i Beograd i Prištinu, to je njegov plan”, ispričao je nadbiskup Nemet.

Međutim, dodao je, ovih dana je dobio odgovor iz Vatikana da zbog zdravstvenog stanja pape Franje ne smiju da obećaju nikakve posjete.

Nadbiskup Nemet je naveo da su odnosi Srbije i Vatikana trenutno sigurno najbolji od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“U odnosu između Republike Srbije i Svete Stolice ja vidim diktaturu razuma i razumskog ponašanja. Siguran sam da taj odnos može biti još bolji”, rekao je nadbiskup Nemet.

Podsjetimo, da bi papa došao u Srbiju, kako nalažu pravila, potreban je poziv lokalne katoličke zajednice, poziv državnih vlasti, ali je presudan stav SPC.

Izvor: Politika

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta