foto: Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Tatjana Begović zatražila je izvještaje o postupanju od svih tužilastava u predmetima koji se odnose na policijsku torturu, saopšteno je CdM-u iz VDT-a.

Portal Libertas je objavio prošle sedmice uznemirujuće fotografije iz istrage o policijskoj torturi koju su navodno sprovodili pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije.

Begović je u petak zatražila od rukovodioca Osnovnog državnog Podgorica da joj do danas dostavi izvještaj o postupanju i preduzetim radnjama u predmetima koji su formirani u tom tužilaštvu, a odnose se na lica sa fotografija.

“V.d. VDT-a Tatjana Begović zatražila je od rukovodioca Osnovnog državnog Podgorica izvještaj o postupanju i preduzetim radnjama u predmetima koji su formirani u ovom tužilaštvu, a odnose se na lica sa fotografija.Takođe, je zatražen i izvještaj o postupanju od svih tužilastava u predmetima koji se odnose na policijsku torturu. Riječ je o veoma obimnom materijalu koji će vrsiteljki dužnosti VDT-a biti dostavljen do kraja ove sedmice”, kazali su CdM-u iz VDT-a.

Iz VDT-a dodaju da će se nakon analize dostavljenih izvještaja donijeti odluka o daljem postupanju.

Portal Libeartas se pozvao na nalaz Europola i transkripte razgovara sa Skaj aplikacoje iz decembra 2020. godine koji ukazuju na nečovječno ponašanje policajaca prema uhapšenima.

“Službenici Odsjeka za operativnu podršku su držali uhapšene u štek stanove i mučili ih”, navodi Libertas.

Nakon te objave uslijedile su burne reakcije NVO sektora i javnosti koja zahtijeva hitnu reakciju Tužilaštva.

izvor: CdM

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta